Aceasta planta este foarte bogata in magneziu, fosfor,
mangan, cupru, acid pantotenic si fibre. Contine multe fibre, de aceea ofera o
senzatie de plenitudine, care limiteaza consumul de cantitati excesive de
alimente.
Un studiu care a durat timp de 16 ani, a aratat ca 69 000 de
femei care au consumat alimente bogate in fibre, au scazut cu 13% riscul de a
dezvolta calculi biliari. Cercetatorii au aratat ca fibrele au un efect pozitiv
asupra acestei boli, deoarece au capacitatea de a accelera peristaltismul
intestinal.
Secara protejeaza organismul de la debutul diabetului de tip
II, ca urmare a continutului de magneziu. Aceasta sustine diferite enzime din
organism, responsabile pentru absorbtia de glucoza si secretiei de insulina. O
serie de studii in domeniu confirma faptul ca persoanele care consuma frecvent
cereale, reduce riscul de diabet de tip II, cu 31%.
Este recomandat ca persoanele care sufera de diabet zaharat
sa consume paine integrala in loc de paine din grau. Acest lucru se datoreaza
faptului ca consumul de paine alba provoaca un raspuns la insulina mai mare si
ajuta la cresterea nivelului de glucoza.
Secara este foarta utila in probleme cardiovasculare, cum ar
fi incetinirea progresiei aterosclerozei. Unii cercetatori au raportat
beneficii si pentru a preveni maligne. Secara contine fitonutrienti cu
proprietati antioxidante puternice.
Secara contine, de asemenea fitoestrogen, care este o mare
nevoie in corpul femeii in timpul menopauzei. Deci, el ajuta corpul pentru a
combate dezechilibrul hormonal natural.
sursa: bewoman.ro