Pentru a avea o digestie corectă trebuie să aveți grijă ce
combinații alimentare faceți. De exemplu, nu asociați niciodată două tipuri de
proteină, cum ar fi oul cu șunca.
Deşi fructele sunt extrem de sănătoase, pentru a beneficia
de toate calităţile lor, evitaţi să le mâncaţi în timpul mesei sau imediat după
masă. Explicaţia? Atunci când le combinaţi cu alte alimente care se digeră
într-o perioadă mai lungă de timp, ca de exemplu carnea sau cerealele, acestea
vă vor îngreuna şi mai mult digestia. Cel mai bine este să mâncaţi fructe cu o
jumătate de oră sau cu o oră înainte de masă. Pregătesc sistemul digestiv
pentru următoarea masă, iar toate substanţele nutritive se vor absorbi mai
bine. Dacă vreţi să le mâncaţi totuşi după masă, aşteptaţi mai întâi circa două
ore, ca celelalte alimente să se digere.
Combinaţia de evitat numărul 2: proteine plus amidon. În
cazul în care consumaţi carne cu cartofi sau cu o felie de pâine, sucurile
digestive care sunt secretate pentru a digera fiecare dintre cele două alimente
se vor anula reciproc.
Există totuşi un remediu: salata de legume. Având o mulţime
de enzime, aceasta va uşura procesul de digestie.
Combinaţia numărul 3: Nu consumaţi lichide în timp ce
mâncaţi. De ce? Imediat ce un lichid ajunge în stomac, va dilua toate enzimele
care realizează digestia. Cel mai bine este să va hidrataţi înainte de masă cu
10 minute sau la o oră după masă.
Combinaţia de evitat numărul 4: Două surse concentrate de
proteine. Acestea au nevoie de un timp îndelungat pentru a fi digerate. Dacă
aveţi o masă bogată este recomandat să începeţi cu legumele şi să lăsaţi la
urmă carnea. De ce? Legumele vor uşura munca sistemului digestiv atunci când
carnea va ajunge în stomac.
Un alt sfat este să nu aşteptaţi niciodată mai mult de 10
minute între două feluri de mâncare. În caz contrar, stomacul va opri secreţia
de sucuri digestive şi vor apărea tulburări în timpul metabolizării
alimentelor.
sursa: digi24.ro