Consumul zilnic de iaurt, ca parte a unei alimentatii
echilibrate, este recomandat, indiferent de varsta, pentru multiplele beneficii
pe care le aduce. Simplu sau in variate combinatii, natural sau cu fructe,
folosit la gatit delicioase retete de mancaruri si prajituri, iaurtul face
parte dintr-un stil de viata sanatos.
„Dupa ce savantul Elie Metchnikoff a demonstrat stiintific
beneficiile iaurtului pentru sanatate,
Isaac Carasso a decis sa produca iaurt cu fermenti furnizati de
Institutul Pasteur. La acel moment nu existau antibiotice, iar Carasso era
interesat de lucrarile lui Metchnikoff si ingrozit de numarul mare de copii
suferinzi de infectii intestinale, pentru care dorea sa gaseasca solutii.
Primele iaurturi au fost astfel lansate sub numele Danone si vandute in
farmacii, ele fiind singurul leac disponibil pentru refacerea sanatatii
digestive.”
Cu putine calorii si o valoare nutritionala mare, iaurtul
este considerat aproape la fel de important in alimentatia umana precum
fructele si legumele. In acelasi timp, e unul dintre alimentele recomandat la
orice varsta. In copilarie iaurtul e prima recomandare a pediatrilor pentru
diversificarea alimentatiei, in adolescenta devine un sprijin pentru nevoile
unui organism aflat in dezvoltare, iar la maturitate si respectiv batranete
ofera energie si reduce riscul aparitiei anumitor boli grave.
Introducerea sa in hrana celor mici in etapa de
diversificare este indicata, nu doar datorita ingredientelor naturale si
sanatoase din compozitia iaurtului,ci si datorita faptului ca acesta este o
sursa importanta de proteine, minerale (fosfor, iod, poatsiu, zinc) si vitamine
(A, B2, B5, B12).
Iata in continuare doar cateva beneficii ale acestui produs
minunat:
- contribuie la buna functionare a organismului datorita
continutului sau in proteine;
- faciliteaza digestia lactozei, chiar si la persoanele cu
sensibilitate la lactoza, datorita fermentilor selectionati;
- este o sursa importanta de calciu si proteine,
indispensabile pentru oase puternice;
- contine proteine si minerale necesare pentru dezvoltarea
sanatoasa a copiilor;
- contribuie la buna functionare a florei intestinale
datorita fermentilor activi;
- este mai usor de digerat decat laptele din care este
obtinut;
- asigura organismului cei 9 aminoacizi esentiali pentru
dezvoltarea si mentinerea tesuturilor;
sursa: sfatulparintilor.com