Coacazele sunt bogate in fitonutrienti si antioxidanti care
ofera multiple beneficii pentru sanatate. Aceste fructe de padure mici,
rotunde, dispuse in ciorchine, sunt surse excelente de vitamine esentiale si
minerale.
Sarace in grasimi si calorii, coacazele sunt recomandate si
in curele de slabire. Continutul important de fibre regleaza digestia si
trateaza constipatia sau alte probleme digestive. Rosii sau negre, coacazele ar
trebui sa se regaseasca frecvent intr-o dieta echilibrata.
Complexul de nutrienti pretiosi pentru sanatatea
organismului justifica numeroasele beneficii ale coacazelor negre si rosii.
- Mentinerea greutatii corporale. Coacazele sunt fructe
hipocalorice, sarace in grasimi, asadar benefice pentru controlul greutatii
corpului. O dieta echilibrata, de maximum 2000 de kcal pe zi, presupune un
consum de maximum 78 de grame de grasimi zilnic. O portie de coacaze nu
depaseste aportul de 63 de kcal si contine mai putin de un gram de grasimi.
- Reglarea tranzitului intestinal. Cu aproape 5 grame de
fibre intr-o portie de 100 de grame de coacaze, aceste fructe ajuta la reglarea
digestiei si a miscarilor intestinale, tratand totodata constipatia si alte
probleme digestive. In plus, fibrele nu contin calorii, se digera lent si ajuta
la mentinerea starii de satietate.
- Reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare. Un aport
suficient de fibre este asociat si cu reglarea nivelului de colesterol,
coacazele prevenind totodata bolile cardiovasculare. Potasiul, regasit in
cantitati importante in aceste fructe de padure, este necesar pentru reglarea
presiunii sangelui, deci mentinerea sanatatii sistemului cardiac. O deficienta
in acest mineral produce crampe musculare, slabiciune corporala si aritmii.
- Intarirea sistemului imunitar. O cana de coacaze contine
46 mg de vitamina C, iar doza zilnica recomandata este de 75 mg pentru femei si
90 mg pentru barbati. Aportul adecvat al acestei vitamine asigura
functionalitatea sistemului imunitar si productia de colagen, precum si
mentinerea sanatatii pielii si vindecarea rapida a leziunilor. Vitamina C este
si un puternic antioxidant, diminuand riscul instalarii cancerului si a bolilor
cardiace.
- Suplimentarea aportului de magneziu. Acest mineral
protejeaza sanatatea oaselor si joaca un rol central in functionarea inimii, a
sistemului nervos si muscular. Tototdata, contribuie la reglarea glicemiei in
sange si la intarirea imunitatii. O portie de coacaze contine 15 mg de
magneziu, a carui doza zilnica recomandata este de 300-420 mg.
- Prelungirea longevitatii. Coacazele negre se remarca
printr-un continut important de fitochimicale numite antocianine. Studiile stiintifice
au aratat ca un consum regulat de coacaze negre poate preveni cu succes
instalarea cancerului, a imbatranirii premature, inflamatiilor si bolilor
neurologice.
- Protectia membranelor mucoase. Coacazele sunt bogate si in
vitamina A, beta-caroten si zeaxantina, compusi cunoscuti pentru proprietatile
lor antioxidante. Impreuna, mentin integritatea membranelor mucoase si
sanatatea ochilor, protejand si impotriva cancerului pulmonar si oral.
sursa: sfatulmedicului.ro