Dependenta de anumite alimente este un fenomen real, validat
de catre cercetatori. Oamenii de stiinta au descoperit ca unele tipuri de hrana
pot avea efecte similare cu cele narcoticelor asupra creierului uman.
Persoanele care nu se pot abtine de la ciocolata sau cartofi
prajiti sunt considerate "lacome" sau "lipsite de vointa".
In realitate, este pot fi victimele unor reactii chimice puternice la nivel
cerebral, provocate de anumite substante din compozitia unor alimente.
Principalele alimente care dau dependenta
1. Inghetata
Un loc fruntas in lista alimentelor care dau, de regula,
dependenta se afla inghetata. Desertul preferat al verii contine toate cele
trei ingrediente asociate cu efectul de adictie alimentara: zaharul, grasimile
si sodiul.
Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca un consum
regulat de deserturi procesate, asa cum este inghetata, conduce la pierderea
interesului pentru alte alimente considerate odinioara ca fiind deserturi,
precum pepenele rosu. Creierul resimte o satisfactie mai mare dupa consumul
unei prajituri, decat al unui fruct. Prin urmare, va dori sa primeasca doze tot
mai mari din alimentul care i-a produs o placere superioara.
2. Dulciurile
Napolitanele, acadelele, bomboanele si alte dulciuri pot
crea o dependenta ale carei efecte sa se manifeste pe toata durata vietii.
Seful catedrei de psihiatrie de la Universitatea din Florida, Mark Gold, a
cercetat vreme de trei decenii dependenta de anumite alimente. Concluziile sale
indica faptul ca expunerea la alimente bogate in zahar in mediul intrauterin si
in copilarie creeaza o puternica tendinta spre adictia de dulciuri a viitorilor
adulti.
3. Cartofii prajiti
Cartofii prajiti sunt cei mai mari dusmani ai siluetei si
visul implinit al antreprenorilor din industria alimentara. In acelasi timp, ei
reprezinta un exemplu excelent al trio-ului periculos zahar-sare-grasimi. In
afara de faptul ca putine persoane le pot rezista, cartofii prajiti pot avea si
efect cancerigen, din pricina substantei numite acrilamida din compozitia lor.
4. Ciocolata
O patratica sau doua de ciocolata pot fi preludiul unei
nevoi accentuate de a manca tot mai mult din acest desert indragit la nivel
global. Un studiu publicat in revista internationala "Jurnal de
Psihofiziologie" a scos in evidenta ca persoanele care consuma zilnic
ciocolata au acelasi comportament si aceleasi raspunsuri emotionale la acest
desert, precum dependentii de droguri la substantele stupefiante.
Ciocolata neagra, cu un continut cat mai ridicat de cacao si
cat mai amara, este chiar benefica sanatatii si nu predispune la adictie. In
schimb, ciocolata intens procesata cu zahar, lapte praf, grasimi si alte creme,
este nerecomandata de medicii nutritionisti, tocmai pentru susceptibilitatea
crescuta la abuzuri.
5. Fursecurile
Alte studii ale cercetatorilor au descoperit ca simplul
privit al fursecurilor stimuleaza secretia de dopamina, hormonul asociat cu
starile de placere si fericire. Imediat dupa consumul alimentului care a
declansat aceasta reactie, creierul este intens stimulat, crescand nevoia
ingerarii de cantitati tot mai mari.
6. Chipsurile de cartofi
Cu un continut foarte bogat de sare si grasimi, dar si cu
zaharuri adaugate pentru aromatizare, chipsurile de cartofi se inscriu si ele
pe lista alimentelor care pot da dependenta. O varianta mult mai sanatoasa este
sa preparati chipsuri acasa, la cuptor, din varza kale, dovlecei, sfecla rosie,
ridichi sau frunze de spanac.
7. Sursele de carbohidrati simpli
Pastele, painea si orezul rafinate, surse de carbohidrati
simpli cu eliberare rapida, stimuleaza productia de dopamina, crescand dorinta
de a consuma cantitati tot mai mari. Cercetatorii au descoperit un efect
similar intre consumul de carbohidrati simpli si cocaina asupra centrului
placerii al creierului. Privarea de o portie in plus poate declansa simptome
asociate cu starile de sevraj precum anxietatea, durerile de cap sau
irascibilitatea.
8. Guma de mestecat
Desi nu ajunge sa fie inghitita, guma de mestecat poate crea
si ea dependenta, spun specialistii. In primul rand, zaharul sau alti
indulcitori din compozitia sa sunt rapid absorbiti in organism, declansand
intregul proces al dopaminei si stimularii poftei accentuate de "mai
mult".
In al doilea rand, mestecatul este o activitate compulsiva,
crescand predispozitia la dezvoltarea unei dependente (mai ales atunci guma
este consumata ca substitut pentru alte actiuni, asa cum este fumatul). Chiar
si asa, specialistii spun ca este intotdeauna de preferat sa mestecati guma
pentru a renunta la un produs de patiserie sau la un tic nervos deranjant
(rosul unghiilor, de pilda).
9. Alimentele dietetice
Inscriptionate pe eticheta cu mesajele de
"dietetice", "light" sau cu continut redus de zahar, aceste
alimente procesate pot creste predispozitia la un consum abuziv. In primul
rand, este vorba despre confortul psihic de alegere a variantelor asa-zis
sanatoase ce favorizeaza abuzul, iar in al doilea rand, continutul lor caloric
poate fi chiar mai mare, din pricina aditivilor adaugati suplimentar pentru
aromatizare.
sursa: sfatulmedicului.ro