miercuri, 20 august 2014

Informatii esentiale despre calorii

Caloriile se refera la valoarea energetica din alimente, de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Carbohidratii, grasimile si proteinele sunt tipuri de nutrienti care contin calorii in proportii variabile si care constituie principala sursa de energie pentru corp.
Proteinele si carbohidratii contin circa 4 kcal pe gram, iar grasimile furnizeaza aproximativ 9 kcal pe gram. Alcoolul este si el o sursa de calorii, de respectiv 7 kcal pe gram. Indiferent de sursa lor de provenienta, caloriile consumate la fiecare masa sunt fie transformate in energie fizica, fie depozitate in tesuturi sub forma de grasime.
Caloriile depuse in tesuturi raman in corp ca celule grase, pana in momentul in care sunt folosite prin reducerea aportului caloric zilnic (astfel incat organismul sa apeleze la rezervele sale pentru a produce energie) sau prin cresterea efortului fizic, care ajuta corpul sa arda mai multe calorii.
Ecuatia oscilatiilor de greutate este foarte simpla atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat arde, creste in greutate si viceversa.
Deoarece 3500 de kcal echivaleaza o greutate de circa 500 de grame de grasime, o persoana trebuie sa arda cu 3500 kcal mai mult decat consuma, pentru a pierde o jumatate de kilogram. Daca reduceti aportul caloric zilnic cu 500 de kcal, veti reusi sa slabiti 0,5 kg intr-o saptamana (500 kcal x 7 zile = 3500 calorii).
Lucrurile se complica pe parcurs, deoarece scaderea in greutate se petrece de obicei nu doar prin topirea grasimilor stocate in tesuturi, ci si prin reducerea masei musculare si pierderea apei. Totodata, din pricina schimbarilor organice induse de slabit, va fi necesara o scadere constanta a aportului de calorii, astfel incat pierderea in greutate sa continue.
Un sondaj efectuat de Fundatia Internationala a Alimentatiei din SUA arata ca doar 9% din populatie isi monitorizeaza zilnic aportul de calorii. Respondentii, care au marturisit ca nu tin cont de cate calorii consuma, si-au motivat neglijenta prin faptul ca nu stiu sa le numere, nu considera important numarul de calorii si nu dispun de suficient timp pentru aceasta activitate.

sursa: sfatulmedicului.ro