marți, 2 iulie 2019

Cate fibre trebuie sa consumi pentru a evita boala

O nouă meta-analiză analizează cercetarea în valoare de 40 de ani în încercarea de a afla cantitatea ideală de fibre pe care ar trebui să o consumăm pentru a preveni bolile cronice și mortalitatea prematură.

Cercetătorii și organizațiile de sănătate publică au ademenit mult timp beneficiile consumului de fibre, dar cât de mult fibre ar trebui să consumăm, exact?

Această întrebare a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să comande un nou studiu. Rezultatele apar în revista The Lancet.

Noua cercetare a urmarit sa contribuie la elaborarea de noi orientari pentru consumul de fibre dietetice, precum si sa dezvaluie care carbohidrati protejeaza cel mai mult impotriva bolilor noncommunicable si poate preveni cresterea in greutate.


Bolile non-comunicabile sunt numite și boli cronice. De obicei durează mult timp și progresează lent. Potrivit OMS, există patru tipuri principale de boli noncommunicabile: boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice și diabet.

Profesorul Jim Mann, de la Universitatea din Otago, din Noua Zeelanda, este autorul corespunzator al studiului, iar Andrew Reynolds, cercetator post-doctoral la Scoala de Medicina Dunedin, Otago, este primul autor al lucrarii.

Profesorul Mann explică motivația studiului, spunând: "Analizele anterioare și metaanalizele au examinat, de obicei, un singur indicator al calității carbohidraților și un număr limitat de boli, astfel încât nu a fost posibil să se stabilească care dintre produsele alimentare recomandate pentru protecția împotriva o serie de condiții. "

Pentru a afla, cercetatorii au efectuat o meta-analiza a studiilor de observatie si studiile clinice.

Consumul zilnic de 25-29 grame de fibre este ideal pentru un stil de viata sanatos

Reynolds și colegii au analizat datele incluse în 185 de studii observaționale - în valoare de 135 de milioane de persoane-ani - și 58 de studii clinice care au recrutat peste 4.600 de persoane în total. Studiile analizate au avut loc de aproape 40 de ani.

Oamenii de știință au investigat incidența anumitor boli cronice, precum și rata de decese premature care rezultă din acestea.

Aceste afecțiuni au fost: boli cardiace coronariene, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat tip 2, cancer de colon și o serie de tipuri de cancer asociate cu obezitatea, cum ar fi cancerul de sân, cancerul endometrial, cancerul esofagian și cancerul de prostată.


În ansamblu, cercetările au descoperit că persoanele care consumă cele mai multe fibre din dieta lor sunt cu 15-30% mai puțin susceptibile de a muri prematur din orice cauză sau din cauza unei afecțiuni cardiovasculare, în comparație cu cei care mănâncă cea mai mică fibră.

Consumând alimente bogate în fibre corelate cu o incidență de 16-24% mai mică a bolii coronariene, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și cancer de colon.

Mâncărurile bogate în fibre includ boabe întregi, legume, fructe și impulsuri, cum ar fi mazărea, fasolea, lămâia și năutul.

De asemenea, analiza a arătat că cantitatea de fibre pe care oamenii ar trebui să o consumă zilnic pentru a obține aceste beneficii pentru sănătate este de 25-29 grame (g). Prin comparație, adulții din Statele Unite consumă în medie 15 g de fibre zilnic, în medie.

Autorii sugerează, de asemenea, că consumarea a mai mult de 29 g de fibre pe zi poate genera și mai multe beneficii pentru sănătate.

Cu toate acestea, ei avertizează că, în timp ce studiul în sine nu a descoperit niciun efect negativ asupra sănătății consumului de fibre, mâncarea prea mare poate fi dăunătoare persoanelor cu insuficiență de fier sau minerale.

Consumul de cantitati mari de boabe intregi poate sa diminueze in continuare corpul de fier, explica cercetatorii.


În cele din urmă, studiile clinice incluse în studiu au arătat, de asemenea, că consumarea mai multor fibre se corelează puternic cu greutatea mai mică și cu nivelurile scăzute ale colesterolului.

De ce fibrele sunt bune pentru tine?

Prof. Mann comenteaza cu privire la semnificatia constatarilor, spunand, beneficiile de sanatate ale fibrelor sunt sustinute de peste 100 de ani de cercetare in chimie, proprietatile fizice, fiziologia si efectele asupra metabolismului.

"Alimentele bogate în fibre care necesită mestecare și își păstrează o mare parte din structura lor în creșterea sângerării intestinului și ajută la controlul greutății și pot influența în mod favorabil nivelurile de lipide și de glucoză", adaugă el.

Defalcarea fibrelor in intestinul gros de catre bacteriile rezidentiale are efecte suplimentare la scara larga, inclusiv protectie impotriva cancerului colorectal.