Un studiu preliminar concluzionează că un medicament pe care medicii îl prescrie în mod obișnuit pentru a trata angina și tensiunea arterială ar putea crește riscul de stop cardiac.
Depistarea cardiacă apare atunci când inima oprește pomparea sângelui în jurul corpului. Dacă o persoană nu primește tratament, stoparea cardiacă poate fi letală în câteva minute.
Potrivit American Heart Association (AHA), in Statele Unite, aproximativ 475.000 de oameni mor din stop cardiac in fiecare an.
Ea susține mai multe vieți decât cancerul colorectal, cancerul de sân, cancerul de prostată, pneumonia, gripa, accidentele de vehicule, armele de foc, HIV și incendiile în casă combinate.
AHA descrie stoparea cardiacă "ca una dintre cele mai letale probleme de sănătate publică din S.U.A." Deci, deoarece arestul cardiac este atât grav și comun, înțelegerea factorilor de risc implicați este esențială.
În acest scop, Consiliul European de Resuscitare a înființat un proiect care colectează date privind stop cardiac, numit rețeaua europeană de arestare cardiacă (ESCAPE-NET).
Un nou factor de risc?
Un studiu recent care a utilizat datele ESCAPE-NET a investigat dacă un grup comun de medicamente ar putea juca un rol în stop cardiac.
Furnizorii de asistență medicală utilizează dihidropiridine pentru a trata tensiunea arterială ridicată și angina pectorală, ceea ce reprezintă durere în piept în legătură cu scăderea fluxului sanguin către inimă. Proiectul a vizat două dihidropiridine: nifedipină și amlodipină.
Oamenii de știință au avut acces la datele din registrul olandez de resuscitare din Amsterdam și în registrul danez de arestări cardiace, ambele făcând parte din ESCAPE-NET.
Cercetătorii au prezentat concluziile lor la EHRA 2019, congresul anual al Asociației Europene a Rhythmului Heart, care are loc la Lisabona, Portugalia.
În total, au avut acces la date de la mai mult de 10.000 de persoane care au luat dihidropiridine și 50.000 de controale.
Analiza lor a arătat că cei care au luat doze mari de nifedipină aveau mult mai multe șanse de a avea un stop cardiac în afara spitalului decât cei care nu luau dihidropiridine sau care luau amlodipină.
De ce s-ar putea întâmpla asta?
Oamenii de știință s-au mutat în laborator pentru a examina de ce au fost diferite acțiunile celor două medicamente. Ambele utilizează același mecanism, deci de ce crește riscul opririi cardiace în timp ce celălalt pare să nu aibă nici o diferență?
Dihidropiridinele funcționează prin blocarea canalelor de calciu de tip L. Când aceste canale sunt blocate, potențialul de acțiune al celulelor cardiace devine mai scurt.
Expresia "potențial de acțiune" descrie o schimbare a sarcinii unei membrane asociate cu transmiterea unui impuls. Ele apar în nervii și celulele musculare.
Această schimbare ar putea duce, eventual, la aritmii care duc la arestări cardiace.
Interesant, aceste experimente in vitro au corespuns concluziilor studiului populației. Dozele mari de nifedipină au redus potențialul de acțiune semnificativ mai mare decât doza mare de amlodipină.
Dr. Tan adauga, ambele medicamente sunt, in general, considerate a fi la fel de eficace si in conditii de siguranta si nici nu a fost asociata cu stop cardiac subita.
Acest studiu sugerează că dozele mari de nifedipină pot crește riscul de stop cardiac brusc din cauza aritmiei cardiace fatale în timp ce amlodipina nu o face.
Este important de reținut că, deoarece aceasta este o nouă linie de investigație, va fi vital să replicăm rezultatele folosind mai mulți participanți și alte categorii demografice.
După cum concluzionează dr. Tan, "Dacă aceste constatări sunt confirmate în alte studii, acestea ar putea fi luate în considerare când se ia în considerare utilizarea oricărui medicament".