miercuri, 20 august 2014

Diabetul distruge vasele de sange si imbolnaveste inima

Diabetul zaharat este cea mai freceventa afectiune endocrina si una dintre cel mai des intalnite boli cronice netransmisibile. Din cauza complicatiilor medicale pe care le produce si a impactului pe care il are asupra stilului de viata, diabetul este o afectiune de temut.
Diabetul de tip II, numit non-insulino-dependent, este cea mai comuna forma de diabet. Spre deosebire de diabetul de tip I, in care corpul nu produce deloc insulina, in diabetul de tip II, pancreasul produce insulina, dar in cantitati insuficiente, sau corpul nu o poate folosi pentru activitati metabolice, iar acest lucru se numeste rezistenta la insulina. In ambele situatii descrise mai sus, glucoza nu poate patrunde in celule, deci nu poate fi folosita pentru producerea energiei si genereaza numeroase dezechilibre in organism:
Deterioreaza nervii si vasele mici de sange de la nivelu ochilor, rinichilor, inimii si acest lucru detrmina ateroscleroza, mai exact depunerea de placi ateromatoase formate din colesterol si lipide ce detrmina rigidizarea arterelor, fenomen care favorizeaza atacul de cord si atacul cerebral.
Deshidratare, deoarece cresterea nivelului de glucoza din organism conduce la poliurie (urinari frecvente), iar acest lucru favorizeaza deshidratarea.
Coma diabetica apare cand o persoana cu diabet de tip II in stare avansata este deshidratata sever sau nu bea suficiente lichide pentru a compensa pierderea de fluide. Coma diabetica este o problema de sanatate care ameninta viata si care poate crea numeroase complicatii ulterioare.
In cazul unei persoane sanatoase, insulina transforma glucidele in energie intr-un mod eficient. In cadrul digestiei, carbohidratii sunt transformati in zaharuri, incluv in glucoza, iar glucoza intra in sistemul sangvin si stimuleaza pancreasul sa elibereze insulina, intr-o cantitate potrivita. Rolul hormonal al insulinei este sa permita glucozei intrarea in celule pentru a fi folosita drept combustibil. Excesul de glucoza este stocat in ficat.

sursa: sfatulmedicului.ro