miercuri, 27 august 2014

Ce alimente pot diminua disconfortul menopauzei

Menopauza este un proces natural in viata fiecarei femei, care aduce simptome neplacute, insa exista cateva alimente care le pot diminua.
Aceasta schimbare hormonala cauzeaza multe simptome, cum ar fi valuri de caldura, pierderea de masa osoasa, modificari ale dispozitiei, tendinta de a castiga in greutate si pe altele.
Tendinta de a castiga in greutate care apare la menopauza este agravata de o dieta saraca si lipsa activitatii fizice. Prin urmare, importanta unei alimentatii sanatoase, ajuta femeile sa treaca mai usor peste aceasta etapa a vietii.
Cu toate acestea, ne intrebam ce alimente sanatoase ar trebui sa fie consumate in timpul menopauzei?

Alimente recomandate in timpul menopauzei:
Cereale si derivatele lor: paine, paste, orez, legume. Este recomandat sa consumati 4-6 portii pe zi.
Carne alba cum ar fi peste, pui si curcan, patru ratii saptamanale.
Legume si cereale integrale
Fructe (trei bucati pe zi), in special pere si mere, fructele cu miezul alb reduce la jumatate riscul de accident vascular cerebral care creste la femeile dupa menopauza din cauza hormonului estrogen care scade. In acest sens, cercetatorii de la Universitatea din Wageningen (Tarile de Jos) au concluzionat ca cei care au consumat in fiecare zi 125 g de fructe cu mijlocul alb au avut o sansa mai mica cu 50% sa sufere un accident vascular cerebral. Secretul se pare ca se afla in fibra acestor fructe si flavonoide numite quercetin care ajuta la prevenirea acestor afectiuni.
Soia este o leguminoasa deosebit de bogata in compusi numiti izoflavone. In populatiile asiatice, femeile consuma soia pentru a reduce simptomele menopauzei. Acest lucru se datoreaza faptului ca izoflavonele, au un efect similar cu estrogenul feminin, prin urmare, sunt utilizate, in unele cazuri, ca o terapie in tratamentul simptomelor menopauzei.
Oamenii de stiinta nu a ajuns la un consens cu privire la beneficiile suplimentelor de soia, de aceea este important ca daca le folositi, sa o faceti sub supravegherea unui medic. Daca doriti pentru a creste consumul de izoflavoni din soia, puteti face acest lucru prin soia naturala sau produse derivate cum ar fi tofu sau lapte de soia.
Nu uitati sa beti cel putin 1,5 la 2 litri de apa pe zi.

Evitati:
Grasimi saturate, cum ar fi alimente prajite, grasimi
Carne cu grasime, cum ar fi organe si carnati
Produse din lapte, smantana si unt
Produse prelucrate, cum ar fi bulion, ciorbe, sosuri, supe la pachet condimentate.
Bomboane (in special cele fabricate in industrie), deoarece includ uleiuri de nuca de cocos sau de palmier
Bauturi alcoolice
Nu faceti abuz de sare

Un aspect care este important de luat in considerare atunci cand vorbim despre menopauza este osteoporoza, deoarece la multe femei apare simultan.

sursa: bewoman.ro