Cicoarea, planta care creste pe mai toate campurile din
Europa, Africa si Asia, era folosita ca medicament inca din Antichitate.
Egiptenii o utilizau pentru tratarea bolilor de ficat, bila si rinichi, in timp
ce in Roma Antica ii erau apreciate valentele de stimulator al functiilor
hepatice.
Beneficiile ceaiului de cicoare
Ceaiul de cicoare este folosit in medicina naturista pentru
detoxifierea organismului, ca laxativ si in tratamentul constipatiei. Planta
are si alte efecte asupra organismului: stimuleaza activitatea cerebrala si
concentrarea, ajuta la asimilarea calciului, elimina acneea si furunculoza,
echilibreaza nivelul hormonilor, calmeaza durerile canceroase, calmeaza
simptomele sindromului premenstrual si previne aparitia candidozei.
Ceai de cicoare
Ceaiul de cicoare se prepara dintr-o lingurita de planta
adaugata unei cani de apa clocotita si lasata la infuzat 30 de minute. In
tratamentele cu ceai de cicoare, se servesc doua-trei cani de ceai de cicoare
pe zi, pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
Cafea de cicoare
In epoca moderna, s-a descoperit ca radacina de cicoare
uscata, prajita si macinata poate fi preparata sub forma unei bauturi
asemanatoare cafelei, dar fara a avea efectele secundare ale cofeinei. Cafeaua
de cicoare se gaseste si acum in magazinele naturiste si poate fi consumata pe
termen lung, fara efecte secundare.
Tratamente externe
Tinctura si ceaiul de cicoare sunt folosite si in tratamente
externe datorita proprietatilor antiseptice ale plantei. Frunzele si florile de
cicoare plamadite in ulei se aplica pe taieturi si arsuri pentru dezinfectie si
cicatrizare, iar pansamentele inmuiate in ceai de cicoare se pot folosi in
cazul unor ulceratii, iritatii si inflamatii ale pielii.
Contraindicatii
Nu se recomanda consumul de produse din cicoare persoanelor
care sufera de gastrita hiperacidica sau ulcer, mamicilor care abia au nascut
sau inca se afla in perioada de alaptare si persoanelor care au alergie la
aceasta planta.
sursa: acasa.ro