luni, 18 august 2014

5 BENEFICII incredibile ale SPANACULUI

Spanacul este unul dintre cele mai ieftine, banale, dar hrănitoare alimente. Aflându-se în topul celor mai sănătoase ingrediente din lume, spanacul este foarte uşor de preparat, fiind delicios gătit cu usturoi, într-o salată de vară alături de feta şi nuci de pin sau într-o supă cremă. 
Spanacul este o plantă care face parte din familia Amaranthaceae, nativă din Asia Centrală, a ajuns pe continentul european începând cu secolul al XI-le şi a devenit popular după ce a fost adus la curtea franceză, în secolul al XVI-lea, de către Caterina de Medici, care adora atât de mult spanacul încât îl consuma zilnic. Conţinutul nutriţional excepţional al spanacului îl face un aliment recomandat tuturor persoanelor care doresc un stil de viaţă sănătos. Poate fi inclus în cure de detoxifiere, de alcalinizare şi te menţine în formă. Iată ce nu ştiai despre spanac: 

1. În spanac găsim o gamă variată de fitonutrienţi precum flavonoizi, luteină şi carotenoizi care au un puternic efect antioxidant. Antioxidanţii din spanac au un potenţial incredibil de a proteja împotriva cancerului, din studii recente ieşind la iveală capacitatea extractului de spanac de a proteja împotriva cancerului de stomac. 

2. Calităţile anticancer ale spanacului nu se datorează numai antioxidanţilor, ci şi efectului său puternic antiinflamator, reducând inflamaţia în special în sistemul digestiv. Doi carotenoizi în particular, neoxanthin şi violaxanthin, joacă un rol important în menajarea inflamaţiei cronice (care, lăsată netratată, poate duce la apariţia diabetului, obezităţii şi artritei). 

3. Ai auzit deja multe despre conţinutul nutriţional al spanacului, însă ştiai că acesta reprezintă cea mai bună sursă naturală de vitamina K (în doar 100gr avem de şase ori cantitatea zilnică necesară din această vitamină)? Vitamina K joacă un rol esenţial în prevenţia osteoporozei, fiind necesară copiilor şi adolescenţilor pentru întărirea oaselor. 

4. Spanacul este una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina A, în doar 100gr avem 100% din necesarul zilnic asigurat. Vitamina A te ajută să îţi menţii ochii tineri, pielea elastică şi sprijină funcţiile sistemului imunitar. 

5. Pe lângă toate aceste beneficii, spanacul oferă organismului o doză sănătoasă de vitamina C, mangan, acid folic, fier şi cupru. Fie că alegi să îl consumi proaspăt într-o salată sau gătit în diverse mâncăruri, vestea bună este că acesta îşi păstrează calitaţile chiar şi când este gătit la temperaturi înalte.


sursa: ziarulring.ro