Spanacul este unul dintre cele mai ieftine, banale, dar
hrănitoare alimente. Aflându-se în topul celor mai sănătoase ingrediente din
lume, spanacul este foarte uşor de preparat, fiind delicios gătit cu usturoi,
într-o salată de vară alături de feta şi nuci de pin sau într-o supă cremă.
Spanacul este o plantă care face parte din familia Amaranthaceae, nativă din
Asia Centrală, a ajuns pe continentul european începând cu secolul al XI-le şi
a devenit popular după ce a fost adus la curtea franceză, în secolul al
XVI-lea, de către Caterina de Medici, care adora atât de mult spanacul încât îl
consuma zilnic. Conţinutul nutriţional excepţional al spanacului îl face un
aliment recomandat tuturor persoanelor care doresc un stil de viaţă sănătos.
Poate fi inclus în cure de detoxifiere, de alcalinizare şi te menţine în formă.
Iată ce nu ştiai despre spanac:
1. În spanac găsim o gamă variată de fitonutrienţi
precum flavonoizi, luteină şi carotenoizi care au un puternic efect
antioxidant. Antioxidanţii din spanac au un potenţial incredibil de a proteja
împotriva cancerului, din studii recente ieşind la iveală capacitatea
extractului de spanac de a proteja împotriva cancerului de stomac.
2.
Calităţile anticancer ale spanacului nu se datorează numai antioxidanţilor, ci
şi efectului său puternic antiinflamator, reducând inflamaţia în special în
sistemul digestiv. Doi carotenoizi în particular, neoxanthin şi violaxanthin,
joacă un rol important în menajarea inflamaţiei cronice (care, lăsată
netratată, poate duce la apariţia diabetului, obezităţii şi artritei).
3. Ai
auzit deja multe despre conţinutul nutriţional al spanacului, însă ştiai că
acesta reprezintă cea mai bună sursă naturală de vitamina K (în doar 100gr avem
de şase ori cantitatea zilnică necesară din această vitamină)? Vitamina K joacă
un rol esenţial în prevenţia osteoporozei, fiind necesară copiilor şi
adolescenţilor pentru întărirea oaselor.
4. Spanacul este una dintre cele mai
bune surse naturale de vitamina A, în doar 100gr avem 100% din necesarul zilnic
asigurat. Vitamina A te ajută să îţi menţii ochii tineri, pielea elastică şi
sprijină funcţiile sistemului imunitar.
5. Pe lângă toate aceste beneficii,
spanacul oferă organismului o doză sănătoasă de vitamina C, mangan, acid folic,
fier şi cupru. Fie că alegi să îl consumi proaspăt într-o salată sau gătit în
diverse mâncăruri, vestea bună este că acesta îşi păstrează calitaţile chiar şi
când este gătit la temperaturi înalte.