Cercetătorii au descoperit că nilvadipina, un medicament pe care medicii îl utilizează în mod regulat pentru a trata hipertensiunea arterială, poate ajuta persoanele cu boala Alzheimer prin creșterea fluxului sanguin către creier.
Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență. Această tulburare progresivă provoacă degenerarea și, în cele din urmă, moartea celulelor creierului.
Persoanele cu demență se confruntă cu declinul cognitiv și au probleme care fac judecăți și îndeplinesc sarcini de zi cu zi.
Achizitioneaza acum produse bio Life Care cu REDUCERE de pana la 90%!
Demența afectează milioane de oameni din întreaga lume. Potrivit lui Alzheimer's Disease International, numarul persoanelor cu dementa a fost de aproape 50 de milioane in 2017, iar organizatia spune ca acest numar se va dubla aproape la fiecare 20 de ani, ajungand la 75 milioane de persoane pana in 2030.
În Statele Unite, boala Alzheimer este a șasea cauză principală de deces.
Cercetătorii au căutat tratamente pentru a încetini progresia tulburării și au descoperit recent că medicamentul pentru hipertensiune arterială nilvadipină poate avea efecte pozitive asupra fluxului sanguin cerebral al celor cu boală Alzheimer. Rezultatele apar în revista Hypertension.
Cum influențează nilvadipina fluxul sanguin cerebral
Nilvadipina este un blocant al canalelor de calciu care conduce la relaxarea vasculară și reduce tensiunea arterială, iar oamenii folosesc adesea pentru a trata hipertensiunea arterială. Obiectivul ultimului studiu, care a inclus 44 de participanți cu boală Alzheimer ușoară până la moderată, a fost acela de a afla dacă nilvadipina ar putea încetini progresia tulburării.
Chiar daca nici un tratament medical este fara risc, tratamentul pentru tensiune arteriala ridicata ar putea fi important pentru a mentine sanatatea creierului la pacientii cu boala Alzheimer, spune Dr. Jurgen Claassen, Ph.D., profesor asociat la Radboud University Medical Center din Nijmegen , Țările de Jos și autorul principal al studiului.
Cercetatorii au dat randomizat nilvadipina sau un placebo participantilor si i-au cerut sa continue tratamentul timp de 6 luni. Ei au măsurat fluxul sanguin în anumite zone ale creierului, folosind o tehnică RMN unică, la începutul studiului și după 6 luni.
Rezultatele au aratat o crestere de 20% a fluxului de sange catre hipocampus, zona creierului legata de memorie si de invatare, in grupul care a luat nilvadipina in comparatie cu grupul placebo. Tratamentul nu a avut efecte asupra fluxului sanguin în alte regiuni ale creierului.
Acest tratament de inalta tensiune arata promisiunea, deoarece nu pare sa scada fluxul de sange catre creier, ceea ce ar putea provoca mai mult rau decat beneficii, adauga Dr. Claassen.
Se deschide calea pentru cercetări viitoare
În studiile anterioare, efectuate de cercetători între 2013 și 2015 în diferite locuri din Europa, o echipă de cercetători a comparat efectele nilvadipinei și placebo la mai mult de 500 de persoane cu boală Alzheimer ușoară până la moderată.
În acest proiect, echipa nu a înregistrat efectele asupra fluxului sanguin cerebral, astfel încât nu a fost înregistrat niciun beneficiu al nilvadipinei ca tratament. Cu toate acestea, un subgrup de participanți cu simptome ușoare a prezentat o scădere mai lentă a memoriei.
În ultimul studiu, numărul de participanți a fost prea scăzut, iar timpul de urmărire prea scurt pentru a studia în mod corespunzător impactul nilvadipinei asupra fluxului sanguin în zonele creierului afectate de boala Alzheimer. De asemenea, participanții au fost de rasă și etnie similare.
În ciuda dimensiunii reduse, cel mai recent studiu a folosit tehnici RMN pe care doar alții le-au folosit înainte pentru a analiza efectele tratamentului hipertensiunii arteriale asupra fluxului sanguin cerebral.
Cercetatorii cred ca utilizarea acestei tehnici avansate intr-un studiu mai amplu si mai amplu ar putea fi un pas excelent in cercetare.