joi, 11 aprilie 2019

Sfaturi practice pentru energie și sănătate

Citește eticheta cu ingrediente și, dacă există unele cu denumiri de chimicale (inclusiv E-uri), alege alt produs. Acele chimicale și E-uri sunt produse de sinteză, anorganice și, de cele mai multe ori, toxice, pe care organismul nu le poate folosi și pe care le consideră intruși. Astfel, dacă tu le consumi în cantități mari pe care organismul nu le poate elimina, le depozitează în grăsime sau diverse organe. Cu timpul aceste depozite vor începe să-ți creeze diverse probleme de sănătate. Mai mult, unele dintre ele crează dependență (exact ca drogurile). Și atunci de ce le-ai consuma?! 

Începe ziua cu un pahar cu apa călduță cu suc proaspăt de lămâie, care ajută la curățarea sistemului digestiv și la pregătirea lui pentru o nouă zi de muncă. Las-o să acționeze 30 de minute și apoi îți poți lua micul dejun. 

Consumă cât mai multe fructe de sezon (ideal din grădina ta sau bio), dar întotdeauna ca o masă separată, nu înaintea sau după mesele principale.

Înlocuiește zahărul alb cu miere 100% naturală neprocesată termic, sirop de curmale/stafide sau frunze sau pudră de frunze de stevia rebaudiana (nu e vorba de ștevia romaneasca). Stevia rebaudiana și siropul de agave se pot folosi și de către diabetici. 

Mănâncă la ore fixe, astfel organismul se va pregăti în avans pentru procesul de digestie și nu se va mai stresa că nu va știi când vine următoarea porție de mâncare.
Respectă ciclul de digestie-evacuare al organismului: începe ziua cu fructe sau smoothie cu fructe de sezon, curmale/stafide, frunze verzi (spanac, rucolă, pătrunjel etc) și 2-4 linguri de nuci/semințe procesate în blender cu apă cât e necesar; nu mânca în timpul nopții.

Mănâncă produse de sezon și, ideal, produse local.

Înlocuiește sarea iodată cu sare de Himalaya sau sare neiodată.

Asigură-te că mănânci un curcubeu de plante în fiecare zi; fiecare culoare de legumă sau fruct trimite la conținutul acesteia/uia în anumiți nutrienți, dar pentru a avea o nutriție completă ai nevoie de toți nutrienții existenți în fructe și legume.

Înlocuiește produsele de brutărie, patiserie și pastele din făină albă cu cele din făină de semințe. Înlocuiește consumul de grâu cu cel de mei, quinoa, secară, amaranth sau alte cereale care nu conțin gluten. 

Adaugă ceva verde la orice masă: în smoothie sau sucul proaspăt stors, ca salată sau garnitură lângă mâncarea favorită, în sandwich.

Înlocuiește brânza și lactatele clasice cu variantele lor din nuci și semințe.

Gândește-te și pregătește-te în avans pentru orice masa. Astfel vei avea întotdeauna ingredientele sau opțiunile necesare pentru o masă sănătoasă.

Consumul unei cantități suficiente de apă (2-4 litri pe zi în funcție de activitatea fizică) este un ingredient absolut necesar păstrării sănătății. În fond noi suntem între 70% și 90% apă. Dacă poți, achiziționează un ionizator sau măcar un filtru de apă de calitate. Dacă nu, pune apă de la robinet în recipiente de sticlă și las-o să stea peste noapte înainte de a o consuma. În acest fel, clorul și fuorul din ea se evaporă și nu le mai introduci în organism.

Înlocuiește o parte din masa ta cu alimente crude (ex orezul cu orez de conopidă sau păstârnac, maioneza, sosul, micul sau burgerul, zacusca, supa, cartofii prăjiți etc cu variantele vegane neprocesate termic).

Începe cu o zi de mâncare raw vegana (mâncare din vegetale neprocesata termic), apoi 2 zile, apoi o săptămână, apoi 10 zile, apoi 1 lună și tot așa până ajungi la nivelul de sănătate dorit.

Iarna mănâncă legume murate în saramură și condimente naturale, care ajută flora intestinală și la detoxifiere.

Înlocuiește gustările și deserturile tradiționale cu gustări și deserturi crude (ex nuci și semințe crude, legume crude, batoane crude, bomboane, prăjitură sau tort raw), dar cand vine vorba despre dulciuri, consumă-le cu masură. Nu uita că cele mai sănătoase dulciuri sunt fructele coapte natural (nu la cuptor) proaspăt culese.

Dacă nu ești pregătit încă să renunți definitiv la carne, ouă și lactate, stabilește una sau două zile pe săptămână în care să postești cu alimente crude. Dacă ții posturile religioase, înlocuiește mâncărurile tradiționale de post cu preparate vegane neprocesate termic (crude).

Prepară-ți zilnic suc proaspăt de plante cu frunze verzi și rădăcinoase, pe care le poți combina cu suc proaspăt de măr (pentru gust) pentru un aport consistent și rapid de enzime, vitamine, minerale și fitonutrienți.

Consumă super-alimente cum sunt: germenii și vlăstarii (îi găsești la super-market sau ți-i poți face singur), semințe de in, pătrunjel verde, semințe de floarea soarelui, orz verde, lucernă, mei, quinoa, aloe vera, alge, stevia rebaudiana frunze, goji, cătină, ulei de cocos presat la rece, spirulină și chorella.

Crește-ți propriile plăntuțe. În balcon, pe pervaz, sau chiar pe perete (ex. pătrunjel, mentă, busuioc, mărar, salată verde, rucolă, roșii cherry, morcov etc).

Când este frig afară, poartă haine în concordanță cu temperatura/umiditatea și care îți țin de cald. Norvegienii au o vorbă, “dacă îți este frig, nu ești îmbrăcat adecvat”.


Fă mișcare! Așa cum am explicat mai sus, corpul uman a fost facut pentru mișcare, nu pentru a sta pe scaun sau pe canapea 10-12 ore pe zi. Orice fel de mișcare e benefică, de la mersul pe jos, la dans, alergare, yoga, sală de forță, stretching, cycling, patinaj, ski, înot etc sau sporturi de echipă. Mergi pe jos cat de des poți și alege să urci scările în loc să folosești ascensorul. Ideal este să faci mișcare în aer liber, dar și înăuntru este mai bine decât deloc. Alege genul de mișcare care îți face plăcere și nu
exagera. De 3-4 ori pe săptămână este suficient. Dacă te doare ceva, oprește-te și lasă corpul să se refacă 1-2 zile.

Petrece cât mai mult timp în natură, la aer curat! Dacă nu ai posibilitatea să mergi des în excursii la munte sau mare, atunci fă plimbări lungi sau sport (role, alergat etc) în parc.

Stai cu fața la soare cu ochii închiși minimum 10-15 minute pe zi! În acest fel, îți vei lua energia absolut necesară producerii vitaminei D de către organism. Poți face asta chiar și iarna, chiar și când ești pe stradă și aștepți la semafor.

Începe să meditezi, pentru a te reconecta cu inima ta, a-ți readuce mintea în momentul prezent și a-ți regăsi liniștea și echilibrul interior. Între 5 și 15 minute zilnic va fi suficient.

Folosește pentru îngrijirea pielii și părului doar produse pe care le poți consuma și intern, și ideal bio (uleiuri naturale presate la rece, săpunuri din uleiuri naturale, bicarbonat de sodiu, sucuri/paste din fructe și legume proaspete etc).

Pentru spălarea părului, folosește 3-4 lingurițe de bicarbonat de sodiu la 250 ml de apă. Le poți pune într-un recipient cu pulverizator (pentru a fi mai ușor de folosit) sau pur și simplu într-o cană. Toarnă amestecul pe păr și lasă 2-3 minute să acționeze; clatește și repetă. La final clatește cu oțet de mere sau oțet simplu și apoi cu apă.

Înlocuiește pasta de dinți din super-market cu una fără fluor și chimicale, din ingrediente 100% naturale și, ideal, bio. 

Pentru răni ale pielii, folosește gelul de aloe vera, din comerț sau îți poți crește singur planta de aloe vera. În acest ultim caz, taie frunza și apas-o între degete să iasă gelul conținut în frunză. Aplică gelul cât de des posibil; cu cât mai des, cu atât rana se va vindeca mai repede.

Folosește deodorante 100% naturale pe bază de uleiuri naturale presate la rece și bicarbonat de sodiu (se găsesc o varietate la firmele care produc și vând produse 100% naturale) sau folosește suc de lămâie proaspăt sau piatră de alaun. Dat fiind că fiecare organism e diferit, îți recomand să încerci fiecare sugestie propusă mai sus și să decizi ce funcționează cel mai bine pentru corpul tău.

Înlocuiește detergenții tradiționali cu nucă de săpun sau, alternativ, cu detergenți naturali bio făcuți din nucă de săpun (se găsesc la magazinele care vând produse bio).

Poartă haine din materiale naturale (bumbac, lâna, in, mătase etc) și, ideal, organice. Materiale sintetice sunt produse cu ajutorul unei multitudini de substanțe toxice, care, odată ajunse pe piele, intră în organismul nostru, producând dezechilibre și intoxicații. Chiar dacă nu îți poți schimba imediat toată garderoba, e important ca de acum înainte să fii conștient și să citești eticheta înainte de a-ți achiziționa un produs. Îți recomand ca, în primă fază, să schimbi măcar pijamalele și hainele pe care le porți multe ore acasă cu îmbrăcăminte organică. Găsești îmbrăcăminte din materiale organice la prețuri decente la H&M și C&A.

Inlocuiește detergenții pentru spălarea geamurilor cu oțet și șterge cu hârtie de ziar.

Pentru spălarea vaselor, folosește lichid de spălat vasele din plante (se găsește la magazinele care vând produse bio).

Aruncă detergenții pe bază de clor și alte substanțe nocive. Pentru a curăța faianța, marmura, ceramica și inoxul, folosește o combinație din lichid de spălat vasele din plante, combinat cu bicarbonat de sodiu. În  felul acesta, îți vei proteja mâinile, iar suprafețele de curățat vor străluci de curățenie.

Dezobisnuiește-te să ai televizorul sau radioul deschis tot timpul si refuză să citesti texte sau să asculti muzică cu mesaje negative. Corpul nostru înregistrează toate mesajele auzite sau vazute (chiar și pentru cateva secunde) chiar dacă tu nu ești conștient de asta și chiar nu ai nevoie să înregistrezi toate mesajele negative, certurile și reclamele care se derulează pe fundal, pentru că te influențează psihic. Ascultă în loc muzică ce are un mesaj pozitiv, fără versuri, clasică, muzică de meditatie
sau muzică de relaxare.

Daca ai în jurul tau oameni pesimiști și negativiști (cunoștinte, prieteni, colegi etc), începe să te îndepartezi de ei și să te apropii de persoane optimiste și pozitive. Daca cei în cauză fac parte din familie redu la minimum contactul cu ei și nu le da amănunte despre planurile tale. În acest fel nu le vei oferi ocazia să isi exprime opiniile negative despre planurile și deciziile tale.

Scoate din priză echipamentele electrice și electronice atunci când nu le folosești. Vei împușca doi iepuri dintr-o dată: te vei păzi de energia electromagnetică în exces și vei mai și economisi curent electric.

Folosește telefonul fix de câte ori ai ocazia iar pe cel mobil folosește-l cât mai rar posibil. Lasă mobilul peste noapte în altă cameră decât cea în care dormi sau măcar la o distanță considerabilă de corp. 

Pentru a ajunge la un nivel ridicat de energie și sănătate, va fi necesar să fii consistent cu schimbările pe care le faci în viața ta, pentru ca în final să adopți un nou stil de viață, mai sănătos decât cel pe care îl ai în prezent. Pentru mai multe informații utile despre cum iti poți recâștiga sau menține tinerețea, suplețea și sănătatea.