joi, 11 aprilie 2019

Cum să faci schimbări în viața ta pentru a avea un stil de viata sanatos

Ești hotărât să schimbi ceva, dar ți-e greu să începi? Ți-e frică că n-ai putea renunța la alimentele care iti plac așa de mult, desi știi ca sunt nocive, și că nu ai putea trăi doar cu salată? Nici nu e nevoie să faci asta. Eu îți propun un mod cu totul diferit de a face schimbări.

Mai exact, îți propun să adaugi în meniul tău superalimente și alimente în stare crudă, care să-ți aducă un aport consistent de enzime, vitamine, minerale organice și fitonutrienți și să înlocuiești ceea ce este dăunător sănătății în alimentația ta cu variantele sănătoase ale acelor produse. Îți propun să începi cu câteva schimbări de genul acesta și, când ești pregătit, să continui adăugând noi și noi superalimente și alimente sănătoase, înlocuind din ce în ce mai multe dintre cele nocive. Și să faci asta în ritmul tău, în momentul în care te simți pregătit pentru un nou pas.
Începe cu schimbările pe care le consideri cel mai ușor de implementat în viața ta, și cu alimentele sănătoase care îți plac cel mai mult. Apoi continua, experimentând alimente pe care nu le-ai consumat până acum; s-ar putea să ai o surpriză plăcută și să descoperi că îți plac foarte mult. După un timp, încearcă să consumi și din alimentele sănătoase care nu îți plăceau înainte, dar în rețete diferite de cele tradiționale. Îți recomand cu căldură să încerci mâncărurile raw vegane (preparate din vegetale fără foc); vei descoperi cât de savuroase și sățioase pot fi alimentele în starea lor naturală. Dacă ai rețineri să încerci bucătăria raw vegana poți să îți spui așa: 'hai să încerc să văd cum e și, dacă numi place, mă întorc la bucatele tradiționale'. 

În timp, vei vedea că organismul tău te va ghida și-ți va cere chiar anumite tipuri de alimente sănătoase și va refuza să consume din cele nocive. Alimentele pe care ți le va cere sunt cele care conțin vitaminele și mineralele de care corpul tău are nevoie la acel moment. Cu cât tu îl vei asculta mai mult și îi vei oferi nutrienții de care are nevoie, cu atât organismul îți va transmite mai des ce are nevoie. Datoria ta este doar să fii atent și să îți asculți corpul.

E important însă să mănânci suficient în prima parte a zilei, minimum 1000 calorii până la prânz, pentru a-i da corpului suficientă energie și pentru a nu avea pofte seara. De asemenea, îți recomand să mănânci trei mese pe zi (chiar dacă una e din fructe sau salată) și maximum două gustări (doar dacă simți nevoia).

Te invit să nu mă crezi pe cuvânt, ci să încerci și tu să vezi cum te simți. Sfaturile sunt notate mai jos într-o ordine aleatoare, poți începe cu care sfat ți se pare mai ușor de aplicat și apoi să treci la următorul/oarele, așa cum am explicat mai sus.

E important să reții că, cu cât schimbările pe care le faci în viață ta te vor aduce mai aproape de natură și ce e natural omului, cu atât vei avea mai multă energie și sănătate, îți vei putea menține mai ușor greutatea ideală, și te vei putea simți și arată mai tânăr. Toate acestea sunt în puterea ta și numai a ta.