De mii de ani omul foloseste plantele in scopuri medicinale.
De-a lungul timpului, atat numarul plantelor utilizate, cat si modalitatile de
preparare au crescut considerabil. Diferitele parti ale aceleiasi plante,
precum si tipurile de preparare pot avea efecte terapeutice diferite.
Astazi, plantele medicinale se utilizeaza in scop terapeutic
sub forma de: ceaiuri, infuzii, decocturi, siropuri, tincturi, gemoterapice
(extracte din muguri) sau homeopate.
Dintre aceste forme farmaceutice, tincturile sunt printre
primele care au fost utilizate in medicina. Acestea se obtin prin macerare cu
alcool alimentar in diverse concentratii. Amestecul hidro-alcoolic asigura un
grad mare de extractie a substantelor active si conservabilitate de lunga durata.
Tincturile au o gama larga de recomandari, ele avand
proprietati: analgezice (calmeaza durerea), antiacide (neutralizeaza aciditatea
din stomac), antihelmintice (distrug viermii intestinali), antibiotice, de
crestere a imunitatii, antiemetice (previn sau calmeaza greturile si
varsaturile), antipiretice (combat febra), antireumatice (combat reumatismul),
colagoge (stimuleaza evacuarea bilei in intestin), depurative (curata
organismul de reziduurile toxice), diuretice (stimuleaza productia si eliminarea
urinei), expectorante (usureaza eliminarea prin tuse a secretiilor cailor
respiratorii) si multe altele.
Ca orice extract natural, tincturile pot fi asociate in
tratament cu alte produse naturale sau chiar cu medicamente alopatice (sfatul
medicului este necesar in orice asociere cu medicamente).
sursa: sanatate.acasa.ro