Multa sare in mancare este daunatoare sanatatii organismului
uman, dupa cum sustin mai toti medicii si dieteticienii. S-a dovedit, insa, ca
si o cantitate foarte mica de sare in hrana zilnica poate dauna sanatatii
organismului.
In acest moment, doza zilnica recomandata de sare este in
jur de 3, 5-4 grame pe zi, insa anumiti medici insista ca aceasta doza sa fie
scazuta chiar la 2,3 grame. Cele mai noi cercetari, in schimb, arata efectele
negative ale unei consumului unei cantitati mici de sare.
Confom unui raport publicat in New England Journal of
Medicine, bazat pe cercetarile Universitatii McMaster, Canada, au fost
efectuate teste pe 100.000 de subiecti de varsta a treia din 17 tari diferite,
pe o perioada de 4 ani. A fost comparata legatura dintre cantitatea zilnica de
sare consumata si aparitia hipertensiunii arteriale, bolilor de inima,
atacurilor cerebrale.
Studiul a aratat ca oamenii care consuma foarte multa sare
(7 grame pe zi sau mai mult), prezinta un risc cu 15 la suta mai mare de
infarct sau atac vascular, in comparatie cu cei care pun in mancare o cantitate
normala de sare (4,59 grame).
Numai ca, cercetatorii au avut parte si de o surpriza: s-a
constatat ca o cantitate mica de sare (mai putin de 3 grame zilnic) mareste
riscul de infarct si boli cardiovasculare, in comparatie cu un consum normal.
In concluzie, atat consumul mare cat si consumul mic de sare
reprezinta pericole pentru sanatate.
sursa: ziare.com