marți, 26 august 2014

De ce este cancerul greu de invins

Primele tumori maligne au aparut acum sute de milioane de ani, facand parte din evolutia umana, ceea ce face ca aceasta boala sa fie greu de invins, este concluzia unui studiu recent.
In ciuda sumelor uriase investite in cercetare in intreaga lume, cancerul se pare ca nu va putea fi invins, informeaza Daily Mail.
Boala este greu de tratat sau de vindecat din cauza structurii sale evolutionare avansate. Se pare ca abilitatea celulelor noastre de a dezvolta cancer este o "proprietate intrinseca", care a evoluat de-a lungul a milioane de ani.
In ciuda acestui lucru, cercetatorii de la Universitatea din Kiel din Germania si cei de la Universitatea Catolica din Croatia sunt de parere ca oamenii de stiinta vor putea lupta cu aceasta boala doar "cunoscand dusmanul".
Biologii evolutionisti au descoperit prima dovada a unor tumori survenite natural la doua specii de hidra, animale de apa dulce. Existenta bolii acum sute de milioane de ani arata ca ea este o parte inerenta a evolutiei.
"Cancerul este la fel de vechi ca si viata multicelulara si probabil nu va fi niciodata complet eradicat", sustine prof. Thomas Bosch, coordonatorul cercetarii.
Cercetatorii spun ca primele animale multicelulare aveau deja majoritatea genelor care cauzeaza aparitia cancerului la oameni. Specialistii vor sa stabileasca daca aceste animale ar putea dezvolta tumori maligne. In prezent, s-au observat o tumoare cu polipi la doua specii diferite de hidra. Descoperirea este un mare pas inainte in ceea ce priveste studierea cancerului.
Daca celulele canceroase sunt introduse intr-un organism viu, ele pot duce la dezvoltarea tumorii la hidre. Caracterul invaziv al celulelor canceroase este, de asemenea, pus pe seama evolutiei, au descoperit cercetatorii.

"Cancerul are puternice radacini evolutioniste. Orice celula cruciala din corpul nostru poate face o greseala. Purtam inca de la nastere in corp o bomba cu ceas. Aceasta poate exploda in copilarie, la varsta medie sau la batranete. Asta nu inseamna insa ca nu se poate face nimic la un pacient care are cancer. In unele cazuri, boala este depistata devreme, iar pacientul poate fi vindecat de cancer", afirma prof. Thomas Bosch.

sursa: ziare.com