luni, 18 august 2014

GRĂSIMILE bune şi cele rele în DIETĂ

Unul din cele mai mari motive de îngrijorare a celor care se află în căutarea unui stil de viaţă sănătos sau doresc să dea jos kilogramele în plus sunt grăsimile. Prezente în multe produse, consumul acestora în exces duce la depunerea adipozităţilor şi apariţia celulitei. Multe persoane procedează greşit dacă aleg să elimine complet din dietă orice sursă de grăsimi, deoarece ele sunt necesare organismului şi îndeplinesc diverse funcţii importante. 
Este necesar să consumăm grăsimi bune, acestea aduc un aport de acizi graşi esenţiali, ne menţin pielea elastică, sunt necesare metabolizării vitaminelor liposolubile şi oferă organismului energie. Însă nu trebuie să confundăm grăsimile bune cu cele rele, prezenţă ultimelor în dieta noastră putând avea efecte cu adevărat devastatoare asupra sănătăţii. 

Dintre grăsimile rele, cele mai periculoase sunt cele nesaturate. Acestea pot cauza probleme cardiace, favorizează oxidarea colesterolului şi depunerea acestuia pe artere, pot duce la diabet şi obezitate. Grăsimile nesaturate nu sunt prezente în multe alimente în mod natural, dar se află din abundenţă în mâncărurile procesate. Dacă dorim să scădem nivelul de grăsimi rele din alimentaţie trebuie să limităm consumul anumitor produse precum: mâncăruri de tip fast-food, cartofi prăjiţi, prăjituri, ciocolată cu lapte, unt, smântână, mezeluri, caşcaval şi brânză. Grăsimile aduc un aport mai mare de calorii şi se depun mai uşor, fiind greu de consumat de organism. 

Dacă eliminăm grăsimile rele din alimentaţie şi alegem să le înlocuim cu grăsimile bune, ne-am face un mare serviciu. Grăsimile bune ne pot ţine foamea sub control, promovează funcţiile metabolice, ajută la metabolizarea vitaminelor A, D ,E şi K, aduc un aport de acizi graşi Omega-3, protejând chiar împotriva colesterolului. Printre sursele de grăsimi bune enumerăm: nuci, seminţe, somon, ton, sardine, avocado, ulei de măsline, păstrăv şi macrou.


sursa: ziarulring.ro