marți, 12 august 2014

Ce se intampla cand corpul tau e sub influenta cafeinei

Cafeina este produsa de peste 75 de plante, care o utilizeaza ca pe un pesticid. Oamenii au demonstrat ca au o toleranta foarte scazuta la un consum superior - cu alte cuvinte, noi nu ne-am adaptat la un nivel ridicat in ceea ce privest consumul de cafeina.
Din moment ce vorbim despre ceea ce este, in esenta, un pesticid, acest lucru poate nu mai este o surpriza pentru nimeni. Cafeina este o substanta (numita alcaloid) extrasa din boabe de cafea, din frunze de ceai si care este intrebuintata in medicina ca tonic al sistemului nervos central, cardiac etc.
Cafeina este un membru al familiei alcaloizilor (impreuna cu morfina, nicotina, codeina) si un membru al familiei de substante numite xantina, din care sunt derivate cele mai multe stimulente.
In urma ingerarii de catre oamenii, cafeina se leaga de receptorii de adenozina. Adenozina este un neurotransmitator inhibitor care incetineste activitatea din sistemul nervos central. Cand cafeina il inhiba, noi ne simtim mai putin obositi (ceea ce explica de ce cafeina este atat de atragatoare pentru aceia dintre noi care sunt privati de somn) si neuronii nostri functioneaza mai rapid. In esenta, corpul nostru crede ca se intampla un fel de urgenta si inunda sistemul cu dopamina, epinefrina, cortizol si acetilcolina. 
Cafeina, de asemenea, contracta muschii, dilata pupilele, deschide caile respiratorii, creste pulsul si comprima vasele de sange. Acest ultim efect este motivul pentru care cafeina este uneori inclusa in medicatia care reduce durerea, deoarece un flux sangvin mai redus in zona afectata este egal cu mai putina durere perceputa. Din cauza biochimiei sale, cafeina este clasificata ca fiind o substanta ce da dependenta.
Clasificata acum oficial ca tulburare, dependenta de cafeina este reala si destul de urata. Orice femeie care a ratat cana de cafea de dimineata stie, cu siguranta, acest lucru. Fie ca bei cafeina in cantitati mari sau mici, consumul de cafea a fost corelat cu bolile legate de inaintarea in varsta, cum ar fi osteoporoza si sindromul de imbatranire prematura, in mare masura datorate capacitatii cafeinei de a scurta telomerii (capetele cromozomilor umani).
Imbatranirea celulara inseamna, de asemenea, aparitia unor riduri timpurii; cafeina poate duce, in acelasi timp, la albirea parului si accelereaza pierderea parului.

Sursa: greatist.com