Cafeina este produsa de peste 75 de plante, care o
utilizeaza ca pe un pesticid. Oamenii au demonstrat ca au o toleranta foarte
scazuta la un consum superior - cu alte cuvinte, noi nu ne-am adaptat la un
nivel ridicat in ceea ce privest consumul de cafeina.
Din moment ce vorbim despre ceea ce este, in esenta, un
pesticid, acest lucru poate nu mai este o surpriza pentru nimeni. Cafeina este
o substanta (numita alcaloid) extrasa din boabe de cafea, din frunze de ceai si
care este intrebuintata in medicina ca tonic al sistemului nervos central,
cardiac etc.
Cafeina este un membru al familiei alcaloizilor (impreuna cu
morfina, nicotina, codeina) si un membru al familiei de substante numite
xantina, din care sunt derivate cele mai multe stimulente.
In urma ingerarii de catre oamenii, cafeina se leaga de
receptorii de adenozina. Adenozina este un neurotransmitator inhibitor care
incetineste activitatea din sistemul nervos central. Cand cafeina il inhiba,
noi ne simtim mai putin obositi (ceea ce explica de ce cafeina este atat de
atragatoare pentru aceia dintre noi care sunt privati de somn) si neuronii
nostri functioneaza mai rapid. In esenta, corpul nostru crede ca se intampla un
fel de urgenta si inunda sistemul cu dopamina, epinefrina, cortizol si acetilcolina.
Cafeina, de asemenea, contracta muschii, dilata pupilele,
deschide caile respiratorii, creste pulsul si comprima vasele de sange. Acest
ultim efect este motivul pentru care cafeina este uneori inclusa in medicatia
care reduce durerea, deoarece un flux sangvin mai redus in zona afectata este
egal cu mai putina durere perceputa. Din cauza biochimiei sale, cafeina este
clasificata ca fiind o substanta ce da dependenta.
Clasificata acum oficial ca tulburare, dependenta de cafeina
este reala si destul de urata. Orice femeie care a ratat cana de cafea de
dimineata stie, cu siguranta, acest lucru. Fie ca bei cafeina in cantitati mari
sau mici, consumul de cafea a fost corelat cu bolile legate de inaintarea in
varsta, cum ar fi osteoporoza si sindromul de imbatranire prematura, in mare
masura datorate capacitatii cafeinei de a scurta telomerii (capetele
cromozomilor umani).
Imbatranirea celulara inseamna, de asemenea, aparitia unor
riduri timpurii; cafeina poate duce, in acelasi timp, la albirea parului si
accelereaza pierderea parului.
Sursa: greatist.com