Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar
care creeaza anticorpi pentru a ataca substantele din alimente pe care le
considera daunatoare organismului. In acest proces, sunt secretate cantitati
ridicate de substante chimice, inclusiv histamine, care cauzeaza reactii de
severitate variabila: de la iritatii ale pielii pana la colaps fizic.
Cu ce pot fi confundate alergiile alimentare?
Intoleranta la unele mancaruri – exista mancaruri care te
fac sa te simti rau, desi nu provoaca alergii. De exemplu, foarte multe
persoane adulte manifesta intoleranta la lapte, existand uneori manifestari
asemanatoare alergiilor.
Intoxicatiile alimentare - nu sunt provocate de reactia
sistemului imunitar la continutul tipic al unui aliment, ci sunt cauzate de
toxinele sau bacteriile ce se afla in mod extraordinar in acel produs.
Intoxicarea cu histamina - exista o serie de alimente
(caspuni, ciocolata, vin, bere etc.) care contin in compozitia lor naturala
histamina. Prin urmare, ingerarea acestora in cantitati mai mari poate
introduce in organism suficienta histamina cat sa declanseze reactii tipice
alergiilor, fara a insemna insa ca sunteti alergic la acel aliment.
Reactii la aditivi - glutamatul monosodic, sulfitul cauzeaza
deseori reactii chimice in interiorul organismului ce nu trebuie confundate cu
reactiile alergice la una din componentele alimentului propriu-zis.
Alte afectiuni - alergiile alimentare sunt invinovatite
pentru multe alte afectiuni: de la migrene pana la sindromul colonului
iritabil, fara insa, a fi vorba de asa ceva.
Semne si simptome ale alergiilor alimentare:
- Iritatii dermatologice, umflaturi, mancarime
- Mancarimea sau umflarii buzelor, a limbii sau a gurii
- Raguseala sau tuse
- Crampe abdominale, greata, varsaturi sau diaree
- Lesin sau pierderea cunostintei, paloare, invinetire, batai neregulate ale inimii
- Tuse, respiratie cu dificultate
- Frica de un rau iminent, panica, frisoane, slabiciune brusca
Simptomele pot aparea la cateva minute de la ingerare si
disparea la o ora – doua dupa ce ati terminat de mancat, ingreunand astfel
diagnosticarea. In multe cazuri, simptomele palesc in cateva ore.
Prevalenta alergiilor alimentare
Alergiile alimentare sunt destul de rare. Paradoxal poate, e
faptul ca s-a stabilit o relatie de cauzalitate intre igiena corecta si
frecventa alergiilor:
- acestea sunt mai frecvente in tarile dezvoltate, mai mult chiar, intr-o anumita regiune, prevalenta alergiilor crescand proportional cu economia;
- alergiile sunt mai putin frecvente in randul persoanelor care au crescut in gospodarii la tara, care au frecventat gradinita inca din primii ani viata si au frati mai mari;
- alergiile sunt mai putin frecvente in interiorul familiilor care au animale de casa, intrucat acestea expun persoanele la diverse bacterii.
Sursa: reteteculinare.ro