miercuri, 13 august 2014

Cafeaua reduce riscul afectiunilor hepatice

Consumul de cafea si de ceai are efecte benefice pentru persoanele alcoolice, obeze sau care au o concentratie prea mare de fier in sange, reducand riscul aparitiei unor afectiuni ale ficatului.
Conform unui studiu realizat pe aproximativ 10.000 de voluntari, persoanele care consuma mai mult de doua cesti de cafea sau de ceai pe zi au cu 50% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de afectiuni hepatice, decat persoanele care consuma mai putin de o ceasca pe zi.
Studiul, realizat de National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases and Social & Scientific Systems, Inc., mai sustine ca aceste bauturi nu ofera nici un fel de protectie persoanelor care risca afectiuni ale ficatului din alte cauze, cum ar fi cele virale.
"Desi este inca prea devreme sa incepem sa-i incurajam pe pacienti sa consume mai mult ceai si cafea, concluziile acestui studiu ofera persoanelor care fac parte din categoria de risc crescut pentru aparitia unor maladii hepatice, o modalitate prin care pot reduce acest risc", a declarat Dr. Constance Ruhl, unul dintre coordonatorii studiului.
Studiul se bazeaza pe analizarea datelor despre 9.849 de persoane care au participat timp de 19 ani la un program guvernamental american de monitorizare a consumului de cafea si de ceai.

Sursa: rompres