Pentru a fi sanatos si, mai ales, pentru a nu irita
organismul, este bine sa eviti anumite alimente pe stomacul gol.
Unele provoaca iritatii ale mucoasei gastrice, altele
perturba echilibrul pH-ului, iar altele contribuie la dezvoltarea unor boli, ca
diabetul sau gastrita, scrie Big Picture.
Fireste, nu exista o regula generala, intrucat consumul
alimentelor trebuie individualizat, in functie de felul in care organismul
fiecaruia dintre noi accepta sau nu un anumit aliment.
Pentru acest motiv, lista de mai jos explica la fiecare caz
in parte in ce fel ne dezavantajeaza unele alimente, daca le mancam la micul
dejun. In functie de cum ne cunoastem propriul organism, putem sa optam.
Citrice
Portocalele, mandarinele si lamaile consumate pe stomacul
gol pot provoca alergii sau pot dezvolta gastrite. Dar nici nu sunt total
nerecomandate, ele continand vitamine. Ca sa nu se produca efectele
nefavorabile, se recomanda celor carora le plac citricile la micul dejun sa
inceapa cu o portie de fulgi de ovaz. Nu este tocmai placuta la gust, dar se
constituie ca un scut in fata efectului agresiv al citricelor.
Banane
Multi considera bananele ca inofensive, intrucat nu irita
mucoasa gastrica. Este corect, dar bananele au un continut ridicat de magneziu,
care poate afecta sistemul cardio-vascular. Mancandu-le sistematic la micul
dejun, te poti pomeni cardiac.
Legume crude
Legumele crude sunt recomandate totdeauna ca regim de slabit
si ca aducatoare de vitamine. Dar nimeni nu ne atrage atentia ca rosiile,
castravetii si varza cruda, pe stomacul gol, sunt daunatoare persoanelor
afectate de probleme gastrice.
De asemenea, rosiile au un continut ridicat de pectina si
acid tanic, generatoare de pietre renale. Sunt foarte bune pentru sanatatea noastra,
dar nu la micul dejun. Mai tarziu in zi.
Dilema iaurtului
In ciuda reclamelor imbietoare care ne invita sa incepem
ziua cu un delicios pahar cu iaurt, efectul acestui produs este discutabil.
Iaurtul este util datorita fermentilor sai, dar corpul nostru dispune de
dimineata de propria sa microflora. Prin urmare, aportul iaurtului pe nemancare
este zero, sub acest aspect.
Iaurtul este foarte util la 2-3 ore dupa micul dejun sau la
cina. De dimineata, fermentii din iaurt, nimeriti in mediul acid din stomac,
mor instantaneu si n-au niciun efect. Se mentine doar microflora din organism,
care s-a obisnuit in respectivul mediu.
Bauturi reci
Candva se recomanda un pahar cu lapte cald pe stomacul gol.
Intre timp, moda s-a schimbat si multa lume prefera o bautura racoritoare sau
chiar un pahar cu apa rece. Apa este recomadata din multe puncte de vedere, dar
daca este rece, ea va irita mucoasa gastrica.
Este de dorit un pahar cu apa calda sau un ceai. In prezenta
unor boli cronice ale tractului digestiv, bauturile reci baute pe stomacul gol
agraveaza boala.
Dulciuri
Dulciurile sunt daunatoare in general, dar consumate pe
stomacul gol devin chiar nocive. Imediat dupa trezire, pancreasul nu este
capabil sa elibreze cantitatea necesara de insulina, corespunzaoare dulciurilor
consumate, ceea ce determina cresterea cantitatii de zahar in sange si
favorizeaza aparitia diabetului.
Cafeaua de dimineata
Cafeaua face obiectul multor discutii chiar si intre
specialisti, intrucat pe de o parte acestia au constatat caracterul ei nociv
daca este consumata peste anumite limite, iar pe de alta parte bautorul de
cafea simte imediat efectul revigorant al bauturii.
Pentru acest motiv, specialistii au retineri in a interzice
cu desavarsire cafeaua.
Dar daca este vorba sa iti bei cescuta cu cafea pe stomacul
gol, atunci efectul ei nociv este in afara oricarei discutii. In aceste
conditii, cafeaua irita mucoasa gastrica, produce cresterea secretiei de suc
gastric si promoveaza declansarea gastritei.
Carnati prajiti, sunca, jumari
Toate acestea contin ingrediente nocive, constituind adesea
chiar agenti cancerigeni, gata sa dezvolte celule canceroase. Dimineata, la
trezire, stomacul este slab protejat si nu este deloc pregatit pentru un atac
chimic, cu alimente de genul celor aratate. Carnatii prajiti sunt de preferat
la pranz sau chiar deloc.
Usturoi
Multi nutritionisti recomanda usturoiul din numeroase puncte
de vedere si au dreptate, intrucat acest ingredient era cunoscut inca in
antichitate ca dezinfectant si benefic pentru organism. Cu o singura conditie:
sa nu fie consumat pe stomacul gol. Usturoiul servit la micul dejun irita
peretii vezicii biliare si ai stomacului.
Sursa: ziare.com