Consumul de alimente germinate este mai mult decat benefic
sanatatii. Iata 5 motive pentru care germenii proaspeti pot fi suplimente nutritive
demne de luat in seama.
1. Sunt ieftini
Germenii de fasole, de exemplu, cresc in volum odata cu
germinarea de aproape 10 ori, simultan cu cresterea cantitatii de substante
hranitoare din compozitia lor. Dintr-un kilogram de boabe de fasole puteti
obtine prin germinare o valoare nutritiva echivalenta cu cea din cateva
kilograme de carne. Daca avem in vedere preturile celor doua alimente, putem
constata ca folosirea germenilor este simtitor mai ieftina si, in plus, mult
mai sanatoasa! Proportii asemanatoare putem regasi, de altfel, si la
majoritatea germenilor de cereale si legume. In plus, in afara de caldura,
putina apa și o tava adecvata, germinarea nu necesita nicio investitie
suplimentara.
2. Sunt usor de obtinut
In numai 2-3 zile, indiferent de perioada anului in care va
aflati, puteti avea in propria bucatarie o sursa naturala de hrana sanatoasa,
cu intregul complex de enzime, minerale si vitamine. In special iarna sau in
cazurile de lipsa a cruditatilor in alimentatie, germenii sunt un supliment de
o valoare greu de egalat.
3. Sunt un aliment complet
Accesibili oricarei varste (de la copii mici pana la
bunici), germenii reprezinta o sursa de proteine si nutrienti care dau energia
necesara pentru dezvoltarea intregii fiinte, acoperind cea mai mare parte a
necesarului de vitamine esentiale pentru organism. Un caz graitor este
folosirea in anul 1940 a germenilor de cereale ca mijloc de combatere a
carentelor alimentare si efectelor cumplite ale foametei si scorbutului dintr-o
zona foarte saraca a Indiei. Programul a cuprins administrarea germenilor
pentru un numar de 200.000 de oameni. Dupa 4 luni in care oamenii au fost
invatati sa utilizeze germenii nu se mai inregistra niciun caz de scorbut, iar
mortalitatea a scazut in aceasta perioada cu peste 70% fata de cazurile
similare din aceeasi zona.
4. Germenii vindeca
De la cazurile de imbatranire prematura, malnutritie,
obezitate, carente de vitamine si minerale pana la bolile de inima si chiar
cancer, toate pot fi tratate prin introducerea in alimentatie a germenilor
proaspeti. Salatele de cruditati cu germeni, sucurile din germeni, precum si
germenii ca atare determina efecte rapide de eliminare a toxinelor existente in
sange in cazul multor afectiuni. In plus, studiile realizate in California de
dr. Thelma Arthur pe mai multe sute de pacienti au evidentiat o crestere
considerabila a imunitatii la consumatorii consecventi de germeni proaspeti
fata de persoanele cu o alimentatie obisnuita.
5. Cresc longevitatea si intretin sanatatea
Prin substantele continute, ei incetinesc mult procesele de
imbatranire (efect constatat in special la germenii de grau), amplifica potenta
si armonizeaza functia sexuala (prin aportul energetic si prezenta vitaminei E)
și sporesc vigoarea. Aceste proprietati se datoreaza in mare masura si faptului
ca substantele valoroase din germeni sunt foarte usor de asimilat chiar de
catre un organism slabit, imbatranit sau bolnav.
sursa: sfatulparintilor.com