Originea chefirului nu este cunoscuta cu certitudine, dar
s-a descoperit faptul ca este un remediu natural pentru multe boli.
Chefirul este cunoscut pentru calitatile sale de vindecare
si este prezent in special in tratamentul bolilor sistemului digestiv.
Formula de preparare a fost tinuta secret pentru o lunga
perioada de timp, desi se presupune ca Marco Polo a descoperit-o intr-una din
calatoriile sale la est, in secolul al XIII-lea. Cu toate acestea, in secolul
al XIX-lea, acesta a inceput sa fie utilizat in Occident ca un tratament pentru
tuberculoza.
Ce este chefirul?
In timpul fermentatiei laptelui, un grup de bacterii si
drojdii cresc impreuna si formeaza granule albe la contactul cu apa,
obtinandu-se un lapte cremos, cu gust acrisor si un aspect foarte asemanator cu
iaurtul natural.
Proprietati nutritionale ale chefirului
Chefirul contine mai mult de 40 de tipuri de microorganisme
si vitamine K, B12, B1, biotina (vitamina care ajuta la asimilarea alt complex
B), fosfor, calciu si magneziu. Are, de asemenea, triptofan, un aminoacid
esential care joaca un rol central in diferite mecanisme fiziologice.
Proprietati de vindecare ale chefirului
Chefirul restabileste flora intestinala, mai ales dupa
perioadele de diaree, pentru digestie buna si absorbtia de substante nutritive.
Acest lucru se datoreaza faptului ca chefirul elimina microorganismele nocive
din intestine.
Datorita proprietatilor sale antivirale, antifungice,
proprietati antiseptice si antibiotice, este considerat un remediu natural si
adecvat pentru a preveni problemele, cum ar fi ulcer si gastrita.
Datorita continutului de triptofan, chefirul are un efect
pozitiv asupra sistemului nervos, deoarece aceasta imbunatateste problemele de
somn si, de asemenea, ajuta persoanele care sufera de depresie.
Cu toate acestea, din cauza gustului acru, multi oameni
resping consumul lui. Prin urmare, unii prefera sa-l consume cu fructe dulci
cum ar fi stafide, care imbunatateste, de asemenea, gustul, si se pare ca
faciliteaza procesul de fermentatie.
Chefirul este recomandat ca un remediu care vindeca sindromul
de oboseala cronica, boala Crohn si chiar are efect de tonifiere si de a
regenera corpul dupa ingestia provocata de antibiotice.
sursa: bewoman.ro