duminică, 24 august 2014

Cele mai întâlnite simptome care anunță că ai anemie

Pierderile mai mari de sânge din perioada menstruației, dar și producerea deficitară de globule roșii sunt doar câțiva dintre factorii care duc la apariția anemiei. Află din rândurile de mai jos cum poți recunoaște această afecțiune, dar și cum poate fi tratată!
Important este să consulţi un medic pentru a ştii cu siguranţă dacă simptomele pe care le ai sunt sau nu cauzate de anemie.

Ce este anemia?
Anemia este o afecţiune care apare în momentul în care nivelul de homoglobină (moleculă prezentă în globulele roșii) din sânge este sub nivelul normal. Deoarece hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi, o anemie netratată poate duce în timp la apariția mai multor complicaţii. Spre deosebire de bărbați, femeile sunt mai predispuse acestei probleme de sănătate.

Care sunt simptomele? 
Deoarece foarte multe dintre persoanele care suferă de această afecţiune nu ştiu, important este să cunoşti simptomele specifice bolii:
- oboseală nejustificată;
-  menţinerea atenţiei scade, la fel şi capacităţile intelectuale şi randamentul psihic;
-  pot să apară manifestări psihice, ca depresie sau anxietate, iritabilitate sau letargie;
-  insomnie alternând cu stări de somnolenţă;
- tulburări digestive, lipsa poftei de mâncare, constipaţie, greaţă sau chiar stare de vomă;
- dureri de cap;
-  scăderea randamentului muscular, a rezistenţei la efort fizic;
- stări de ameţeală, de leșin;
- imposibilitatea de adaptare la frig;
- răceli frecvente;
- pot să apară sângerări nazale (epistaxis);
- paloare, mâini şi picioare reci;
- tulburări menstruale;
- creşterea frecvenţei respiratorii, a celei cardiace;
- unghii casante, păr fragil.

Cum o tratăm?
De cele mai multe ori, medicii recomandă în cazul anemiilor suplimentele pe bază de fier, dar și o alimentație bogată în acest mineral (ficat de porc, cereale integrale, soia, spanac). În schimb, pentru cazurile mai grave de anemie se recomandă transfuziile de sânge.
De asemenea, nutriţioniştii recomandă consumarea alimentelor care conţin vitamina C, care ajută la asimilarea fierului în organism.
Având în vedere că şi deficitul de vitamina B12 este un factor ce determină apariţia anemiei este indicat să se consume carne, drojdie de bere, ouă, produse lactate şi peşte care produc această vitamină în organism.

sursa: clicksanatate.ro