Pierderile mai mari de sânge din perioada menstruației, dar
și producerea deficitară de globule roșii sunt doar câțiva dintre factorii care
duc la apariția anemiei. Află din rândurile de mai jos cum poți recunoaște
această afecțiune, dar și cum poate fi tratată!
Important este să consulţi un medic pentru a ştii cu
siguranţă dacă simptomele pe care le ai sunt sau nu cauzate de anemie.
Ce este anemia?
Anemia este o afecţiune care apare în momentul în care
nivelul de homoglobină (moleculă prezentă în globulele roșii) din sânge este
sub nivelul normal. Deoarece hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni la
țesuturi, o anemie netratată poate duce în timp la apariția mai multor
complicaţii. Spre deosebire de bărbați, femeile sunt mai predispuse acestei
probleme de sănătate.
Care sunt simptomele?
Deoarece foarte multe dintre persoanele care suferă de
această afecţiune nu ştiu, important este să cunoşti simptomele specifice
bolii:
- oboseală nejustificată;
- menţinerea atenţiei
scade, la fel şi capacităţile intelectuale şi randamentul psihic;
- pot să apară
manifestări psihice, ca depresie sau anxietate, iritabilitate sau letargie;
- insomnie alternând
cu stări de somnolenţă;
- tulburări digestive, lipsa poftei de mâncare, constipaţie,
greaţă sau chiar stare de vomă;
- dureri de cap;
- scăderea
randamentului muscular, a rezistenţei la efort fizic;
- stări de ameţeală, de leșin;
- imposibilitatea de adaptare la frig;
- răceli frecvente;
- pot să apară sângerări nazale (epistaxis);
- paloare, mâini şi picioare reci;
- tulburări menstruale;
- creşterea frecvenţei respiratorii, a celei cardiace;
- unghii casante, păr fragil.
Cum o tratăm?
De cele mai multe ori, medicii recomandă în cazul anemiilor
suplimentele pe bază de fier, dar și o alimentație bogată în acest mineral
(ficat de porc, cereale integrale, soia, spanac). În schimb, pentru cazurile
mai grave de anemie se recomandă transfuziile de sânge.
De asemenea, nutriţioniştii recomandă consumarea alimentelor
care conţin vitamina C, care ajută la asimilarea fierului în organism.
Având în vedere că şi deficitul de vitamina B12 este un
factor ce determină apariţia anemiei este indicat să se consume carne, drojdie
de bere, ouă, produse lactate şi peşte care produc această vitamină în
organism.
sursa: clicksanatate.ro