Substanţe protectoare pentru organism, antioxidanţii ne pot
feri de boli precum cancerul. Aceştia se găsesc din belşug în ceaiuri aflate la
îndemână.
Ceaiul negru, cel verde, cel alb şi cel roşu sunt cele mai
puternice antioxidante, susţin specialiştii.
Proprietăţile lor se datorează conţinutului bogat în săruri
minerale, flavonoizi şi vitamine, dintre care vitamina C este cea mai importantă.
Infuzia se prepară din două linguriţe de ceai şi o cană cu apă fierbinte şi se
bea zilnic.
Ceai roşu, în hipertensiune
Ceaiul roşu este un puternic antioxidant. Acţiunea
polifenolilor din compoziţia sa echivalează cu consumul a 22 de fructe şi legume,
printre care citrice, broccoli şi morcovi.
Ceaiul roşu este benefic în hipertensiune, insuficienţă
hepatică şi în depresie. În plus, terapia cu ceai roşu inhibă creşterea
tumorilor canceroase.
Ceaiul alb ne menţine tineri
Acest sortiment de ceai are cel mai mare conţinut de
antioxidanţi, fiind benefic împotriva cancerului şi îmbătrânirii premature.
Prin gustul său, ceaiul alb se deosebeşte de celelalte infuzii.
Ceaiul alb poate distruge până la 80% din majoritatea
speciilor de virusuri şi bacterii, se arată
într-un studiu american. Terapia cu acest ceai previne
apariţia tumorilor la colon, la sân sau la ficat.
Brânca ursului revigorează organismul
Brânca ursului este un remediu pentru cele mai grave boli şi
o alternativă pentru ceaiurile antioxidante mai scumpe. Plantei i se spune
"ginsengul românesc".
Terapia cu seminţe şi rădăcină de brânca ursului revigorează
şi reîntinereşte organismul. Sub formă de infuzie sau decoct, planta previne
îmbătrânirea prematură şi combate stările de oboseală fizică şi psihică.
Pentru prepararea unei infuzii, se folosesc două linguriţe
de seminţe, care se infuzează în 250 ml de apă clocotită, timp de 10 minute. Se
consumă câte o cană cu infuzie pe zi.
Ceaiul verde previne cancerul
Considerat un izvor de sănătate, ceaiul verde este un tonic
al sistemului imunitar. Datorită „depozitului” de vitamine, de minerale şi de
flavonoizi, ceaiul verde ajută la distrugerea radicalilor liberi.
Experţii de la Centrul de Studiu al Cancerului din Japonia
au descoperit că băutorii de ceai verde au un risc cu 20-25% mai redus de a
face cancer colorectal, de vezică urinară, de esofag, de pancreas şi de stomac.
Ce sunt radicalii liberi ?
Radicalii liberi, care vin din exterior prin alcool, aer
poluat, pesticide, medicamente şi prin reziduuri conţinute în alimente
contribuie la procesul de îmbătrânire şi modifică structura proteinelor.
Toate structurile celulare pot fi atacate de către radicalii
liberi. Împotriva acestui „atac”, ne folosim de barierele naturale de apărare
din hrana de fiecare zi (antioxidanţii): vitamine (precum A, C şi E),
flavonoizi şi săruri minerale. Toate acestea se găsesc în alimente şi în
ceaiuri.
Ceaiul negru protejează inima
Numit de-a lungul timpului şi „chinezesc” sau „roşu”, ceaiul
negru se obţine printr-un proces special de fermentaţie şi apoi de uscare,
pentru a i se păstra calităţile terapeutice.
Acest mod de preparare contribuie şi la menţinerea unui
procent mai mare de antioxidanţi, comparativ cu ceaiul verde.
În topul ceaiurilor antioxidante, ceaiul negru are efecte
benefice pentru inimă (reduce riscul de cardiopatie ischemică) şi este unul
dintre cele mai eficiente în privinţa reducerii procentului de grăsimi din
organism. Este recomandat în special bolnavilor care au probleme renale,
digestive sau cardiace.
sursa: clicksanatate.ro