duminică, 17 august 2014

Ce trebuie sa contina cei doi litri de lichide recomandate pe zi

Mai intai a fost apa, asa incepe Ghidul de Consum al Bauturilor, intocmit de cercetatorii de la Universitatea Harvard din SUA.
Dupa ce au analizat fiecare bautura consumata de omul modern, oamenii de stiinta ne arata ce si cat trebuie sa bem, pentru a ne feri de diversele afectiuni favorizate de lichide.
O echipa de cercetatori de la scoala de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Harvard din SUA a investigat continutul si efectele fiecarui lichid din regimul alimentar al omului moderm.
Cercetatorii au clasificat bauturile in sase categorii, in functie de nutrientii furnizati organismului, de aportul caloric, precum si de posibilele efecte negative pe care le pot avea asupra sanatatii.

1. Apa
In cursa pentru cel mai sanatos lichid a fost de neegalat apa. Ea „ofera organismului tot ce are nevoie. Contribuie atat la refacerea fluidelor pierdute in procesul de metabolizare, cat si la respiratie. Cu ajutorul apei sunt eliminate reziduurile toxice din corp, oferind hidratare fara niciun aport caloric.

2. Cafeaua si ceaiul
Pe locul doi s-au clasat ceaiul si cafeaua. Dupa apa, ele sunt lichidele consumate cel mai frecvent pe planeta. Daca nu le indulcim cu miere sau zahar, sunt non-calorice, insa ofera organismului antioxidanti, flavonoide si o multime de alte substante active benefice sanatatii. Totusi, consumul trebuie sa se limiteze la trei-patru cesti de cafea sau ceai pe zi, potrivit cercetatorilor de la Harvard.

3. Bauturile pe baza de lapte
Urmatoarea categorie contine bauturile degresate, pe baza de lapte. Ele ofera o sursa exceptionala de vitamina D si calciu. Bauturile cu lapte de soia sunt chiar mai bogate in astfel substante decat cele preparate cu lapte de vaca. Oamenii de stiinta atrag atentia ca acestea trebuie sa contina cel mult 1,5% grasime pentru a limita aportul de lipide in organism. Acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa evitam bauturile laptoase cu 4% grasime, ci doar sa reducem consumul la cel mult doua pahare pe zi.

4. Bauturile dietetice
Incepand cu lichidele dintr-a patra categorie, dezavantajele depasesc beneficiile aduse organismului. Aici intra bauturile dulci non-calorice precum sucurile carbogazoase fara zahar sau cele indulcite artificial cu substante nocive pentru organism, precum aspartamul, zaharina, acesulfamul sau ciclamatul. Comparativ cu bauturile indulcite, acestea sunt mai putin periculoase daca luam in calcul doar aportul caloric. insa studiile arata ca si ele pot contribui la ingrasare, pentru ca dezechilibreaza balanta glicemica din organism.

5. Sucurile din fructe
Acestea reprezinta a cincea categorie „investigata” de cercetatorii de la Harvard. Desi cantitatea de vitamine nu este de neglijat, aceste bauturi vin si cu un numar mare de calorii. Oamenii de stiinta explica fenomenul prin micsorarea cantitatii vizibile in momentul prepararii. in timp ce o portocala este, deseori, indeajuns ca gustare, pentru un pahar de suc stoarcem trei portocale. Desi paharul nu pare mare cantitativ, aportul caloric si cantitatea de zahar – ce-i drept natural – sunt echivalente a trei fructe. Din acest motiv, cercetatorii de la Harvard recomanda cel mult 120 de mililitri de suc din fructe stoarse pe zi. Doar sportivii sau cei care depun efort fizic zilnic pot depasi aceasta cantitate.

sursa: lyla.ro