Mai intai a fost apa, asa incepe Ghidul de Consum al
Bauturilor, intocmit de cercetatorii de la Universitatea Harvard din SUA.
Dupa ce au analizat fiecare bautura consumata de omul
modern, oamenii de stiinta ne arata ce si cat trebuie sa bem, pentru a ne feri
de diversele afectiuni favorizate de lichide.
O echipa de cercetatori de la scoala de Sanatate Publica din
cadrul Universitatii Harvard din SUA a investigat continutul si efectele
fiecarui lichid din regimul alimentar al omului moderm.
Cercetatorii au clasificat bauturile in sase categorii, in
functie de nutrientii furnizati organismului, de aportul caloric, precum si de
posibilele efecte negative pe care le pot avea asupra sanatatii.
1. Apa
In cursa pentru cel mai sanatos lichid a fost de neegalat
apa. Ea „ofera organismului tot ce are nevoie. Contribuie atat la refacerea
fluidelor pierdute in procesul de metabolizare, cat si la respiratie. Cu
ajutorul apei sunt eliminate reziduurile toxice din corp, oferind hidratare
fara niciun aport caloric.
2. Cafeaua si ceaiul
Pe locul doi s-au clasat ceaiul si cafeaua. Dupa apa, ele
sunt lichidele consumate cel mai frecvent pe planeta. Daca nu le indulcim cu
miere sau zahar, sunt non-calorice, insa ofera organismului antioxidanti,
flavonoide si o multime de alte substante active benefice sanatatii. Totusi,
consumul trebuie sa se limiteze la trei-patru cesti de cafea sau ceai pe zi,
potrivit cercetatorilor de la Harvard.
3. Bauturile pe baza de lapte
Urmatoarea categorie contine bauturile degresate, pe baza de
lapte. Ele ofera o sursa exceptionala de vitamina D si calciu. Bauturile cu
lapte de soia sunt chiar mai bogate in astfel substante decat cele preparate cu
lapte de vaca. Oamenii de stiinta atrag atentia ca acestea trebuie sa contina
cel mult 1,5% grasime pentru a limita aportul de lipide in organism. Acest
lucru nu inseamna ca ar trebui sa evitam bauturile laptoase cu 4% grasime, ci doar
sa reducem consumul la cel mult doua pahare pe zi.
4. Bauturile dietetice
Incepand cu lichidele dintr-a patra categorie, dezavantajele
depasesc beneficiile aduse organismului. Aici intra bauturile dulci
non-calorice precum sucurile carbogazoase fara zahar sau cele indulcite
artificial cu substante nocive pentru organism, precum aspartamul, zaharina,
acesulfamul sau ciclamatul. Comparativ cu bauturile indulcite, acestea sunt mai
putin periculoase daca luam in calcul doar aportul caloric. insa studiile arata
ca si ele pot contribui la ingrasare, pentru ca dezechilibreaza balanta
glicemica din organism.
5. Sucurile din fructe
Acestea reprezinta a cincea categorie „investigata” de
cercetatorii de la Harvard. Desi cantitatea de vitamine nu este de neglijat, aceste
bauturi vin si cu un numar mare de calorii. Oamenii de stiinta explica
fenomenul prin micsorarea cantitatii vizibile in momentul prepararii. in timp
ce o portocala este, deseori, indeajuns ca gustare, pentru un pahar de suc
stoarcem trei portocale. Desi paharul nu pare mare cantitativ, aportul caloric
si cantitatea de zahar – ce-i drept natural – sunt echivalente a trei fructe.
Din acest motiv, cercetatorii de la Harvard recomanda cel mult 120 de mililitri
de suc din fructe stoarse pe zi. Doar sportivii sau cei care depun efort fizic
zilnic pot depasi aceasta cantitate.
sursa: lyla.ro