Hipertensiunea, bolile cardiovasculare si atacul vascular
cerebral sunt cateva dintre complicatiile puse pe seama consumului excesiv de
sare.
In fiecare an se inregistreaza peste 1,6 milioane de decese
care au legatura cu consumul excesiv de sare, informeaza Science et Avenir.
Un studiu aparut in "New England Journal of
Medicine" atrage atentia asupra importantei reducerii consumului de sare.
"Este dovedit ca un nivel ridicat de clorura de sodiu
creste tensiunea arteriala si este un risc major pentru bolile cardiovasculare
si pentru accidentul vascular cerebral", afirma dr. Dariush Mozaffarian,
coordonatorul studiului.
Specialistii au constatat ca in 2010, consumul zilnic de
sare la nivel mondial era de 3,95 de grame de persoana, ceea ce reprezinta
aproape o doza dubla fata de cea recomandata de Organizatia Mondiala a
Sanatatii, adica 2 grame.
Specialistii spun ca reducerea consumului de sare la adulti
are ca efect scaderea tensiunii, cu beneficii importante in cazul varstnicilor.
sursa: ziare.com