Este, fără îndoială, printre cele mai comune alegeri când
vine vorba de băuturi alcoolice, însă puţini ştiu că berea poate avea şi efecte
benefice asupra organismului. Corina Zugravu, preşedinta Centrului de Studii
despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, trece în revistă câteva dintre efectele
pozitive ale consumului moderat de bere.
Combinat cu o dietă bazată pe peşte,
fructe, legume şi ulei de măsline, un consum moderat de bere poate avea un rol
pozitiv în combaterea diabetului de tip II. Acest efect este datorat în
principal vitaminelor, acidului folic, fierului şi calciului care se regăsesc
în această băutură.
Pietrele la rinichi
Numeroase studii au arătat că o
cantitate de 660 ml/zi de bere pentru bărbaţi şi 330 ml/zi de bere pentru
femei, cu o concentraţie de alcool de 5%, poate scădea riscul de apariţie a
pietrelor la rinichi cu până la 40%. Performanţa obţinută de bere nu a fost
egalată de nicio altă băutură, fie ea alcoolică sau non-alcoolică, incluzând
laptele, sucurile de fructe şi ceaiul. Aceste efecte pozitive se datorează
conţinutului redus de alcool şi cantităţii de apă din bere.
Reduce riscul de
cataractă
Specialiştii susţin că berea, în special cea brună, poate să scadă
riscul de cataractă cu până la 50%. Antioxidanţii prezenţi în bere protejează
celulele din ochi numite mitocondrii. Acestea, deteriorate, pot conduce la o
incidenţă crescută a cataractei, fiind responsabile pentru transformarea
glucozei în energie.
Protejează organismul de Parkinson
Una dintre strategiile
de reducere a riscului de apariţie a maladiei Parkinson este cea bazată pe
acest tip de băutură. O posibilă explicaţie a rolului pe care berea îl poate
avea în prevenirea apariţiei acestei maladii ţine de ingredientele sale
naturale. Parkinson este o boală neurologică progresivă ce implică diminuarea
numărului de neuroni, iar berea conţine o cantitate mare de purină, care poate
lucra sinergic cu etanolul pentru a mări nivelul de acid uric din metabolism.
Sursa: ziarulring.ro