Asa cum sunt recomandate unele alimente pentru a stimula
stomacul sau ficatul, exista si alimente care stimuleaza functionarea
creierului.
Ele sunt utile pentru mentinerea memoriei, puterii de
concentrare, atentiei. Ca orice organ, creierul oboseste cu timpul, iar
asigurarea unei alimentatii corecte il poate ajuta sa-si pastreze mai multa
vreme tonusul vital. Cu alte cuvinte, fara ele ne grabim singuri drumul spre
senilizare.
Portalul Pulsplus ofera exemple de cateva alimente de mare
utilitate pentru creier, cu atat mai indicate cu cat adesea isi aduc aportul si
la mentinerea sanatatii altor organe ale corpului uman.
Nuci si alte miezuri
O legenda spune ca in Babilonul antic preotii consumau nuci,
ca sa fie mai aproape de gandirea zeilor. Niciodata nu stim de unde se trag
legendele, dar uneori nu trebuie sa le contrazicem. Nucile, ca si alte miezuri
(alune, migdale, caju, fistic), contin acizi grasi, fier, fosfor, substante
care hranesc creierul.
Se stie ca neurologii recomanda consumul de nuci celor
ajunsi la un nivel ridicat de stres. Dar atentie: miezurile se mananca numai
naturale, neprajite.
Alge verzi
Algele, sau iarba de mare, sunt alimente polivalente, fapt
pentru care ele constituie baza nutritiva a numeroaselor specii din fauna
marina: raci, moluste, pesti, mamifere acvatice.
Nu sunt prea atractive ca gust si, ca urmare, sunt mai rar
folosite in alimentatia umana, desi pot fi agreate introduse in salate.
Circa 70% din biomasa marilor si a oceanelor este formata
din alge, ceea ce face ca ele sa fie preconizate ca aliment al viitorului, dat
fiind ca actuala baza alimentara a planetei, aflata in scadere, ar putea sa nu
mai faca fata necesitatilor populatiei, aflata in crestere.
Continutul bogat in minerale si aportul de oxigen fac din
alge un bun aliment de sustinere a calitatilor ceierului.
Fulgi de ovaz
In afara de proprietatile lor utile pentru sistemul
digestiv, fulgii de ovaz au calitatea de a stimula circulatia sanguina. Fulgii
de ovaz vin cu un important aport de vitamina B si elimina toxinele din
organism, calitati necesare pentru o minte limpede, si pentru functionarea ei
coerenta.
Ciocolata amara
Datorita continutului ridicat de cacaco, ciocolata amara
este bogata in antioxidanti si bioflavonoide, ambele protejand creierul de
actiunea radicalilor liberi. Merita retinut ca aceste calitati nu le are
ciocolata dulce, care actioneaza chiar negativ, prin aportul de zahar si
grasimi.
Ceai verde
Nu toti cercetatorii au cazut de acord cu privire la
calitatile ceaiului verde, dar s-a demonstrat ca ne protejeaza contra bolii
Parkinson, iar unii specialisti olandezi au demonstrat recent ca trei cesti de
ceai verde pe zi pot preveni un eventual accident cerebral.
Este adevarat ca aceasta bautura poate contine mai multa
cofeina decat cafeaua, dar efectul ei asupra sistemului nervos se produce mai
prelungit si mai putin socant.
Creveti
Crevetii contin cantitati mari de vitamina D, care ajuta la
absorbtia calciului, prevenind astfel aparitia multor boli ale sistemului
nervos central, inclusiv Alzheimer si dementa senila. In plus, crevetii
constituie o sursa valoroasa de proteine usor de digerat, necesare creierului.
Struguri
Strugurii sunt o sursa excelenta de antioxidanti, care
incetinesc procesul de imbatranire a creierului si stimuleaza memoria. Ei
contin epicatechina, un polifenol care imbunatateste fluxul de sange in creier.
Strugurii negri mai contin in plus si antocianina, un pigment care ajunta la
mentinerea integritatii celulelor si contribuie la prelungirea vietii.
Sfecla
Sfecla este o leguma bogata in betaina, o substanta care
imbunatateste starea de spirit si abilitatea individului de a se concentra.
Nutritionistii recomanda ca sfecla sa fie consumata in stare cruda, rasa ca
atare sau in salate, asezonata cu otet de mere si ulei de masline.
In locul otetului de mere se poate folosi zeama de lamaie,
cu mentiunea ca folosirea zilnica nu este recomandata. Ca urmare, aceasta poate
fi alternata tot cu otetul de mere.
Sfecla este o importanta sursa de fier si alte substante
minerale, iar nutritionistii recomanda folosirea in alimentatie mai ales a
sfeclei rosii, care are o contributie importanta in procesul de maturatie si
formare a celulelor sanguine.