I-am tot auzit pe cercetători spunându-ne cât de nociv e
consumul de pâine albă. Ei bine, potrivit ultimului studiu publicat în Journal
of Agricultural and Food Chemistry, nu e chiar aşa de rău să consumăm pâine
albă.
Potrivit rezultatelor obţinute în urma unui experiment,
pâinea albă favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine, care
sunt foarte importante pentru sănătatea noastră. Un număr scăzut al acestor
bacterii ne face să fim mai vulnerabili în faţa bolilor.
Sonia Gonzales şi echipa ei de cercetători au întrebat 38 de
adulţi sănătoşi ce alimente consumă, apoi au analizat ce bacterii sunt prezente
în intestinele acestora. Astfel, ei au observat că pectina, substanţă care se
regăseşte în citrice, scade numărul bacteriilor benefice.
Studiul arată însă că pectina interacţionează cu alte
substanţe din citrice, ce pot crea efecte neaşteptate şi pot scădea numărul
bacteriilor benefice. În schimb, pâinea albă stimulează producţia de
Lactobacillus, care ajută la menţinerea sub control ma bacteriilor dăunătoare,
prevenind astfel infecţiile şi inflamaţiile la nivelul tubului digestive.
Aceste bacterii benefice sunt importante deoarece previn
îmbolnăvirile şi ajută la recuperarea mai rapidă după o problemă de sănătate
precum toxiinfecţia alimentară.