luni, 22 iunie 2015

Te simti obosita? De vina este anemia.

Eşti fără energie, ai tenul palid şi stări de ameţeală, plus o permanentă oboseală?
E posibil să fii anemic, adică să ai o lipsă de fier. Nu sta aşa pentru că nu e nici sănătos, nici plăcut! Iată ce persoane sunt predispuse la anemie şi ce e de făcut.
Importanţa fierului în organism
„Fierul este un element indispensabil unei vieţi normale, fiind necesar pentru producţia de energie în toate organele. Mai mult, fierul participă în calitate de catalizator la multe reacţii care asigură dezvoltarea şi funcţionarea normală a organelor. De aceea, atunci când fierul lipseşte, întreg organismul suferă, dar anemia – adică scăderea numărului globulelor roşii şi a hemoglobinei - apare târziu”, declară Prof. Dr. Gabriel Mircescu, Preşedinte al Asociaţiei „Anemia Working Group România”.
Cum te simţi când eşti anemic
Anemia prin carenţă de fier se manifestă printr-o stare de oboseală cronică, lipsă de energie şi dureri de cap care duc la o performanţă scăzută în realizarea activităţilor zilnice. “Anemicii au tenul palid şi prezintă o stare de slăbiciune fizică, stări de ameţeală, probleme digestive şi dereglări menstruale, la femei. De asemenea, pot apărea modificări ale unghiilor şi căderea părului”, completează Gabriel Mircescu. La copii, mai ales la cei mici, carenţa de fier poate influenţa dezvoltarea fizică şi intelectuală. Organismul lor este slăbit, sunt vulnerabili la infecţii respiratorii şi digestive, au randament scăzut la şcoală şi, în timp, este afectată dezvoltarea cerebrală.
Află dacă ai lipsă de fier!
Confirmarea carenţei de fier se face printr-un set de analize de laborator: măsurarea hemoglobinei, evaluarea depozitelor de fier din organism prin determinarea feritinei etc. Testul este simplu şi-l poţi face oricând prezinţi simptomele de mai sus.
Ce măsuri trebuie să iei
Alimentaţia joacă un rol esenţial atât în prevenirea, cât şi atunci când această carenţă s-a instalat. Consumă alimente care conţin fier, precum: ficat de pasăre, carne roşie, peşte gras, ouă, linte, spanac etc. Pentru ca fierul să fie bine absorbit, e bine să ai un aport suficient de vitamina C (o găseşti în broccoli, roşii, portocale, lămâi, fructe de pădure, pătrunjel).
Femeile şi copiii, cei mai afectaţi
Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, două miliarde de persoane, adică aproximativ 30% din populaţia din întreaga lume suferă de anemie, iar 50% dintre aceste cazuri sunt corelate cu lipsa unui nivel optim de fier în organism. Anemia prin carenţă de fier afectează mai ales femeile tinere, înainte de menopauză, deci pe cele active, din cauza pierderilor lunare de sânge, a sarcinii, naşterii şi alăptării. Riscul lipsei de fier creşte în cazul curelor de slăbire şi al dietelor vegetariene greşit aplicate. O situaţie specială este cea a femeilor gravide. Dacă acestea au carenţă de fier, dezvoltarea fătului în ultimul trimestru de sarcină suferă, iar după naştere cantitatea de fier redusă din laptele matern amplifică tulburările de dezvoltare fizică şi intelectuală ale sugarului. Copiii sunt şi ei predispuşi. 40% dintre copiii sub 5 ani şi 1 din 4 copii de vârstă şcolară suferă de anemia prin carenţă de fier, iar asta deoarece sunt în perioada de creştere.

sursa: click.ro