luni, 22 iunie 2015

Cum deosebesti grasimile bune de cele rele

Multe dintre alimente conţin grăsimi care fac bine organismului. Există însă şi grăsimi care ne pot face rău. Întrucât acestea din urmă sunt asociate cu diverse boli, medicii ne recomandă să le consumăm cu moderaţie. Citeşte în revista “Click! pentru femei” cum să diferenţiezi grăsimile bune de cele dăunătoare.
Grăsimile se împart în: mononesaturate, polinesaturate, saturate şi trans. În funcţie de beneficiile sau de efectele negative pe care le au asupra organismului, acestea pot fi bune sau rele.
GRĂSIMILE BUNE
Grăsimile mononesaturate şi polinesaturate au efecte pozitive asupra organismului, jucând un rol important în ţinerea sub control a greutăţii, ajută la scăderea colesterolui „rău“ (LDL) şi îţi dau o stare de bine. Grăsimile mononesaturate se găsesc în: ulei de măsline, ulei de rapiţă, ulei de floarea-soarelui, ulei de susan, avocado, măsline, migdale, alune, arahide, caju, unt de arahide. Grăsimi polinesaturate sunt în: uleiul de soia, uleiul de porumb, uleiul de şofrănel, nuci, seminţe de dovleac şi de in, peşte (somon, ton, macrou, hering, păstrăv, sardine), lapte de soia, tofu.
GRĂSIMILE RELE
Grăsimile saturate şi cele trans (hidrogenate) sunt cunoscute şi sub denumirea de grăsimi rele, pentru că favorizează apariţia multor boli şi cresc colesterolul „rău“ (LDL). Grăsimile saturate pot fi întâlnite în: carne de vită, miel, porc, unt, caşcaval, îngheţată, ulei de nucă de cocos, ulei de palmier, untură. În aceste produse se găsesc şi substanţe nutritive bune pentru organism. De aceea, nutriţioniştii spun că un consum moderat de alimente bogate în grăsimi saturate este puţin dăunător pentru organism. Grăsimile trans se află în: alimente prăjite (cartofi prăjiţi, şniţele, gogoşi) , produse de patiserie (prăjituri, bomboane, plăcinte, biscuiţi, prafuri pentru prepararea cremelor, budinci, clătite, anumite îngheţate), margarină tartinabilă, popcorn preparat la microunde, pizza congelată, batoane de ciocolată.

sursa: click.ro