Specialiştii în legumicultură ne învaţă cum să deosebim
roşiile modificate genetic de cele originale şi cum arată, de fapt, soiurile
româneşti de tomate. Totodată, aceştia ne spun cum să ne dăm seama dacă roşiile
au fost tratate în exces cu stimulente interzise.
Roşiile româneşti autentice sunt o prezenţă din ce în ce mai
rară pe piaţa noastră şi asta pentru că institutele şi staţiunile de cercetare
în legumicultură reuşesc să acopere doar 10% din necesarul de sămânţă pentru
legume.
"Unul dintre soiurile de roşii pe care le producem noi
este Pontica. Acesta este un fruct mare, de 250 de grame, uşor aplatizat, nu
este rotund, are o coacere uniformă şi un gust foarte bun, gustul acela de
roşie românească. Mai avem soiurile de roşii Viorica, un fruct mai rotunjit şi
puţin alungit, şi Romec, un soi de roşii prunişoare, mai mari. De regulă însă,
în solarii se cultivă hibrizi aduşi din străinătate", a declarat pentru
ziarulring.ro, dr. biolog Marcel Costache, director ştiinţific al Institutului
de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură şi Floricultură Vidra ( ICDLF).