Folosit pentru a da culoare unor alimente precum sosurile,
berea, bauturile pe baza de cola, fructele uscate, otetul si inghetata,
caramelul ar putea fi daunator sanatatii.
Avertizarea a fost lansata recent de Institutul Stiintific
de Sanatate Publica (ISP) din Belgia, informeaza 7sur7.be.
Caramelul este adaugat pentru a da alimentelor nuanta
chihlimbarului si gustul de zahar ars. Reteta de baza (E 150a) este frecvent
modificata prin adaugare de amoniac (E150b), de sulfiti (E150c) sau de alte
substante chimice combinate (E150d).
Caramelul, care este obtinut prin topirea zaharului in apa,
poate genera, sub influenta caldurii, unele substante toxice. Printre acestea,
se numara THI (substanta care impiedica functionarea corecta a reactiilor
sistemului imunitar), 5-HMF (care prezinta un potential toxic crescut), 2-MEI
si 4-MEI (agenti care pot fi cancerigeni pentru oameni).
Din punctul de vedere al legislatiei, Agentia Europeana
pentru Siguranta Alimentara este prudenta "pentru ca nu dispune decat de
putine date referitoare la nivelurile adevarate ale acestor substante nou
formate in produsul alimentar final".
ISP atrage atentia in ceea ce priveste expunerea copiilor la
aceste substante. Institutul doreste constientizarea consumatorilor fata de
obiceiurile alimentare, fiind indicat ca acestia sa tina seama de mentiunea
"colorant caramel" de pe eticheta alimentelor.
Sursa: ziare.com